Skoči na glavno vsebino
+386 1 620 42 00 info@gjp.si

Minuli vikend (29. 9.–1. 10.) smo uživali v prelepi naravni danosti Slovenskega primorja. Bivali smo v Šentjanah nad Portorožem, kjer smo od blizu opazovali polno luno in zvezde, se družili ob praktičnem in izkustvenem delu na delavnicah, zakurili ogenj, se pomerili v vlečenju vrvi in zaplavali v morju.

Prijetno smo združili s koristnim na delavnicah, ki so jih vodili profesorji Helena Črne Hladnik, Damjan Delač, Anja Gržinič, Jakob Konda in Ana Medvešček.

Fotodelavnica: Dijaki so spoznali osnove fotografiranja živalskega sveta in se pogovorili o najpogostejših živalskih vrstah, ki jih lahko najdemo na obali in okolici. Po teoretičnem delu so se preizkusili v fotografiranju živali, ki so jih poiskali v okolici strunjanskih solin.

Raketa – praktično s fiziko

Udeleženci so spoznali fizikalni princip, po katerem delujejo rakete, od česa je odvisen maksimalni pospešek in od česa je odvisno, koliko lahko raketa spremeni svojo hitrost, ter izdelali enostavno raketo in prototip postopno izboljšali. Preverili so, kako optimizirati višino, ki jo raketa doseže, in poskusili izmeriti, katera poleti najvišje. 

Biološko terensko delo v Krajinskem parku Strunjan

Dijaki so spoznavali edino slovensko morsko laguno Stjužo, ki se klasificira kot slano mokrišče, podrobneje raziskali različne morske živalske vrste in obravnavali živi, 80 m visok Strunjanski klif v Mesečevem zalivu.

Človeško telo in njegove supermoči

Dijaki so se seznanili z novim odkritim človeškim organom – fascio. Spoznali so vaje za prožnost in sprostitev fascie ter meditirali v naravnem okolju.

eBike delavnica                                                                                                                             

Udeleženci so spoznali del Parenzane, ki je zelo obljudena kolesarska pot in meri vse od Trsta do Poreča. Nekoč je po tej poti vodila železniška proga s predori, skozi katere smo se peljali. Z dijaki smo se spustili s Šentjanskega hriba skozi mesto Portorož in prekolesarili vse do mesta Koper.

Ob vsem tem smo uživali v vrhunsko pripravljeni hrani v Hostlu Panorama, ki so jo dijaki ocenili z 10/10.

Ana Medvešček, prof. ŠVZ in vodja tabora

Dostopnost