Skoči na glavno vsebino
+386 1 620 42 00 info@gjp.si

Letošnji Plečnikov dan bomo izvedli v petek, 20. 1. 2023. Ta dan ne bo klasičnega pouka po urniku, temveč smo profesorji dijakom 1., 2. in 4. letnika pripravili velik in bogat nabor medpredmetnih delavnic. Ker so bile lanskoletne medpredmetne delavnice zelo dobro sprejete, smo se odločili, da jih ponovimo še letos, z eno pomembno razliko, in sicer, da si jih boste smeli izbrati po lastni želji glede na svoj interes. Dijaki 3. letnika pa se boste udeležili delavnic s področja aktivnega državljanstva, o čemer boste še obveščeni.

Vsak dijak si mora izbrati 2 delavnici po 90 minut, prvo od 9.00 do 10.30, po polurnem odmoru pa naslednjo, od 11.00 do 12.30. Svoj izbor si zapomnite in zapišite.  

Letošnja rdeča nit Plečnikovega dneva je medpredmetno povezovanje, saj želimo pri dijakih doseči, da bodo svoje pridobljeno znanje znali med seboj povezovati in spoznali, da pri študiju ali kasneje na poklicni poti ni dovolj biti strokovnjak na svojem ozkem področju, temveč da se – še posebej v tem negotovem svetu – pričakuje od posameznika, da ima znanje z najrazličnejših področij. Zato bosta tokrat v razred prišla po dva profesorja iz na prvi pogled povsem različnih predmetnih področij. Ali vas zanima, kaj imajo skupnega šah in možgani, kako bo izgledala ura kemije v kombinaciji z matematiko, ali pa geografija v sodelovanju s fiziko. Tudi fizika in šport imata mnogo skupnega. Povezali so se tudi profesorji biologije in umetnostne zgodovine, pa slovenščine, angleščine in glasbe. Letos boste imeli tudi priložnost spoznati in se naučiti pisave slepih in slabovidnih, za vas imamo pripravljeno tudi gledališko delavnico in še mnogo več. 

Natančnejše opise oz. celotno ponudbo si oglejte in preberite spodaj. V naslednjih dneh se boste pri razrednikih prijavili na delavnice. Da bo prijava hitrejša, si preberite vse opise delavnic in premislite, kaj bi vas zanimalo. 

Da lahko vsem razredom ponudimo večino delavnic, smo morali mesta na razred omejiti. Iz preteklih izkušenj vam lahko povemo, da so se na Plečnikovem dnevu stkala tudi nova prijateljstva. 

Za konec …   

Postanimo odprti za nove poglede, vsestranski, razgledani. Vzgled pri tem nam je lahko zagotovo naš arhitekt Jože Plečnik, ki velja za vrhunskega arhitekta ravno zaradi svoje drznosti v tistem času in svoje vsestranskosti, ki jo lahko opazimo pri prav vsakem njegovem delu.

In to je cilj našega letošnjega projektnega dneva – odgovoriti na vprašanje dijakov, ki ga dobivamo znova in znova – zakaj se moramo to snov učiti, ko pa se bom vendar odločil za študij, kjer tega znanja ne bom potreboval. Mar res?

Jasmina Miklič, prof. nem.; vodja Plečnikovega dneva

Kristina Zakrajšek, prof. mat.; tehnična podpora

Irena Paradžik Kovačič, prof. zgo.; medijska podpora

Opis delavnic

Dostopnost