Skoči na glavno vsebino
+386 1 620 42 00 info@gjp.si

Dne 11. 2. 2016 smo se zbrali pred vhodom Pivovarne Union in se z mentorico prof. Heleno Kregar ter vodičko podali na Union doživetje po eni od največjih pivovarn v Sloveniji.

Pričeli smo z ogledom muzeja Pivovarne Union. V pivovarni so ponosni na svojo bogato zgodovino in tudi prihodnjim rodovom želijo ohraniti eno najstarejših industrijskih dediščin v Ljubljani. S postavitvijo muzeja je pivovarna dala pomemben prispevek k ohranjanju tehniške dediščine. Muzejska zbirka je na ogled že od leta 1986. Ponaša se z nagrado EMYA za posebne dosežke, ki jo podeljuje Evropski muzejski forum. Na več kot 600 m2 razstavne površine smo videli številne muzejske eksponate s področja industrijskega pivovarstva, spoznali pretekle načine proizvodnje piva in spremljali zgodovinski razvoj Pivovarne Union. Sprehod skozi zgodovino ene najstarejših ljubljanskih industrij je v nas pustila nepozaben vtis in vzbudila spoštovanje do dela številnih pivovarskih generacij.

Nadaljevali smo po poti skozi tehnološki postopek. Ogledna pot skozi proizvodnjo nam je razkrila skrivnosti proizvodnje piva in drugih pijač Pivovarne Union. Pivo varijo iz ječmenovega sladu, vode, hmelja in kvasa. Izvirsko vodo pa črpajo iz lastnih vodnjakov, značilno grenčico in aromo piva Union pridobivajo s slovensko sorto hmelja Aurora iz Savinjske doline. Union piva ne bi bilo tudi brez lastne kvasovke, ki zvesto služi že številnim generacijam unionskih pivovarjev. Proizvodnjo spremlja dolgoletna tradicija, ki jo ohranjajo in nadgrajujejo s sodobno tehnologijo proizvodnje in polnjenja.

Na koncu je sledil še trenutek okušanja in druženja. Osvežili smo se s Sola Limonada in si ogledali Pivnico Pivovarne Union, ki je zaživela v stavbi stare sladarne in je v Ljubljano prinesla težko pričakovano stičišče ljubiteljev piva in dobre kulinarike. Pivnica navdušuje z izbrano ponudbo piv – od svetlega in temnega piva do specialnih piv, zvarjenih samo za goste pivnice, ter nefiltriranih piv in mešanic piva in pijač z okusom (Radler). Poleg vrhunske ponudbe pijač so nas očarale tudi slastne jedi tradicionalne slovenske kuhinje, pripravljene v odprti kuhinji pred našimi očmi. Pivnica je v stavbi bivše sladarne Pivovarne Union, ene najstarejših in spomeniško zaščitenih industrijskih zgradb v Ljubljani, kar ji daje poseben arhitekturni pečat. V notranjosti nas je pričakal moderen ambient in živahno, družabno vzdušje, z vrta pa smo videli prav na dvorišče pivovarne, v kateri nastaja pivo Union.

Pivovorna Union

Dostopnost