Skoči na glavno vsebino
+386 1 620 42 00 info@gjp.si

V soboto in nedeljo, 29. in 30. marca 2014, smo obiskali astronomski maraton (Messierjev maraton), kjer tekmovalci »tečejo« od galaksije do galaksije v vesoljskem prostranstvu. Zmaga tisti, ki poišče največ objektov in to brez računalnika (go-to sistema). Tekmovalec ga mora poiskati s teleskopom, torej »peš«.

MM maraton 3  MM maraton 1

 

Ekipa devetih dijakov in dveh profesorjev (Boris Kham in Daša Rozmus) naše gimnazije se je maratona udeležila kot opazovalka. Na prizorišče (Trnovo nad Novo Gorico) smo prišli ob 12h, se lepo namestili in postavili šolska teleskopa, ker smo želeli tudi sami opazovati globine vesolja. Do večera se je na opazovališču nabralo veliko astronomov amaterjev in ostalih opazovalcev in ljubiteljev astronomije (približno 100). Časovnih strojev (teleskopov) najrazličnejših izvedb in velikosti je bilo tudi celo »morje« (okoli 60).

Mi smo najprej opazovali Sonce z šolskim teleskopom in proučevali na njem proturbrance (izbruhe) in tudi merili njihovo velikost. Za eno izmed njih smo izmerili, da je nad površjem Sonca 368 000 km, kar pomeni, da je to za 28 premerov Zemlje. Popoldne smo poslušali zanimiva predavanja o Marsu, o meteoritu, ki je padel na Jezerskem itd.

Ponoči smo v lepi jasni noči potovali od galaksije do galaksije, od zvezdne gruče do zvezdne gruče. Pogledali smo si še Mars, Jupiter in Saturn. Podali smo se tudi naokoli, da smo pokukali skozi druge teleskope in jih primerjali med seboj. Malo smo spodbujali tekmovalce. Okoli treh zjutraj smo se zavili v spalne vreče in naša trudna telesca položili na armafleks in smrčali ter spali.

Polni lepih doživetij smo se vrnili v Ljubljano.

Vidimo se spet na 10. Plečnikovem taboru v astronomski skupini junija v Tolminu.

Boris Kham

Dostopnost