Skoči na glavno vsebino
+386 1 620 42 00 info@gjp.si

V naši izložbi trenutno gostuje kiparka Saba Skaberne z barvnima objektoma iz filca.

Objekta, naslovljena Mehka metamorfoza (2021) in Ukročeni ogenj (2020), vabita, da ju otipamo z očmi.

SABA SKABERNE (1962) je diplomirala iz kiparstva na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani.

Od leta 1987  deluje kot svobodna umetnica. Ukvarja se s prostorsko specifičnimi (site-specific) postavitvami, instalacijami in z vsemi zvrstmi kiparstva, s kiparskim oblikovanjem polsti, občasno deluje tudi na področju animacije in likovne pedagogike.

Med letoma 1995 in 2000 je sodelovala v kiparski skupini Voda & Kipi, pet let je živela in delovala v Perthu v Avstraliji, poučevala je tudi kiparstvo na Šoli za uporabno umetnost Famul Stuart v Ljubljani. Doslej je imela več kot štirideset samostojnih in prek devetdeset skupinskih razstav in projektov.

Za svoje delo je prejela več nagrad. Živi in ustvarja v Ljubljani.

E-mail: saba.skaberne@gmail.com

http://www.sabaskaberne.blogspot.com

Saba Skaberne o svojih delih:

»Polst ali filc je pionirska vrsta tekstila, poznana že iz pradavnine. Ročno izdelana polst (filc) ima vse prvine kiparskega materiala. Fascinira me polstenje (filcanje)  kot  proces, ki je lahko zelo zahteven in s katerim lahko raziskujem njegove fizične meje. Dela/objekte iz filca želim postaviti v enakovreden položaj z drugimi kiparskimi materiali. Od vsega me najbolj privlači plastenje in razkrivanje materiala z razrezovanjem, njegova zbitost in ‘gluhost’.«

Dostopnost