Skoči na glavno vsebino
+386 1 620 42 00 info@gjp.si

V okviru programa Ekošola in sklopa Mladi poročevalci za okolje, smo se letos prijavili na mednarodni natečaj za reportažni video. 

Kratek opis videa: Populacije različnih vrst sladkovodnih rib po vsem svetu drastično upadajo. Skoraj 25 % vseh sladkovodnih rib grozi izumrtje. V Sloveniji smo raziskovali zgodbo avtohtone soške postrvi (Salmo marmoratus), v Franciji pa nas je zanimal atlantski losos (Salmo salur), ki se (žal v vse manjšem številu) prihaja drstit v reko Allier. Obe ribji vrsti spadata v isto družino salmonidov (Salmonidae). Z različnimi strokovnjaki smo se pogovarjali o dejavnikih, ki najbolj ogrožajo soško postrv in atlantskega lososa. Ugotovili smo, da je bil za ohranjanje tako ene kot druge ribje vrste uveden podoben varstveni načrt. 

Pri ustvarjanju videa smo sodelovali z Ribiško družino Tolmin in strokovnjakom za soške postrvi Dušanom Jesenškom. Ker je šlo za mednarodno sodelovanje, smo se povezali tudi z biologinjo iz Francije Marie-Laure Montel in njenima dvema dijakinjama (Thea Roche in Louise Marty Dit Naudy). 

Dijaki naše šole, ki so ustvarjali video, pa so: Sara Anžur, Dunja Rakić, Sophie Gorčan Zich in Vid Suhadolc (3. B).

Iskrene čestitke vsem sodelujočim in uživajte ob ogledu videa!

Mentorica: Helena Črne Hladnik

 

Video

Dostopnost