Skoči na glavno vsebino
+386 1 620 42 00 info@gjp.si

V petek, 7. februarja 2020, se je 12 dijakov iz drugega in tretjega letnika odpravilo na izmenjavo na Bavarsko. Dopoldne smo se z vlakom odpravili na peturno pot iz Ljubljane proti Salzburgu. Ko smo prispeli na cilj, smo dijake s partnerske šole počakali na železniški postaji. Sledila sta spoznavanje in ogled Salzburga. Zvečer smo se vsi skupaj z avtobusom odpeljali v Nemčijo, v Marquartstein v bližino Chiemseeja. Prvi večer je vsak preživel doma, s svojim gostiteljem in njegovo družino.

Naslednji dan smo se po zajtrku odpravili v München. Sledil je celodnevni ogled mesta, nemški dijaki so nam predstavili nekaj glavnih znamenitosti v centru (Marienplatz, Odeonsplatz, Kaufingerstraße …), nato pa je vsak imel še nekaj prostega časa za kosilo in samostojno raziskovanje mesta.

Nedelja je bila “dan z družino”. Vsak je s svojim gostiteljem lahko počel, kar je želel, in se na ta način bolje spoznal z njegovo družino ter bavarskimi običaji. Ker je bilo vreme ugodno, se nas je veliko odločilo za sankanje, nekateri pa so dan raje preživeli notri. Zvečer nam je gledališki krožek gimnazije Marquartstein odigral komedijo z naslovom: »Frau Müller muss weg« oziroma Gospa Müller mora stran. Menim, da smo v predstavi vsi uživali, saj je bila res odlično odigrana pa še lahko smo preizkusili, koliko dejansko razumemo nemško.

Naslednji dan je bila šola zaradi slabega vremena odpovedana, vendar smo popoldne imeli likovne delavnice, kjer smo izdelovali žige, s katerimi je potem vsak ustvaril svojo sliko. Končne izdelke smo lahko vzeli domov za spomin.

V torek smo se s svojim parom udeležili pouka. Primerjali smo, kako pouk poteka pri nas in kako pri njih, ter se naučili veliko novih stvari. Po kosilu smo imeli manjši pohod po okolici. Ogledali smo si majhno graščino v bližini, dijaki so nam predstavili nekaj stvari o svoji gimnaziji in odigrali dve nemški pravljici. Na koncu smo dobili čaj in pecivo ter se  odpravili domov.

V sredo dopoldne smo zopet imeli šolo, popoldne pa smo se z ladjico po Kimskem jezeru (Chiemsee) peljali na Herreninsel (Moški otok) in Fraueninsel (Ženski otok). Na prvem, večjem otoku smo si ogledali palačo Ludvika II., kralja Bavarske. Palača je bila narejena po vzoru palače v Versaillesu in je čudovita. Na manjšem, ženskem otoku smo si ogledali cerkev in se sprehodili po otoku.

Zadnji dan smo se po štirih urah pouka odpeljali do bližnjega kraja Prien am Chiemsee, od koder smo se nato z vlakom odpravili proti Ljubljani. Domov smo prispeli pozno popoldne.

Izmenjava z nemško šolo je bila zame edinstvena izkušnja, ki bi jo brez oklevanja z veseljem ponovila. Na ta način sem lahko izboljšala svoje znanje nemškega jezika, spoznala drugo kulturo in si našla nove prijatelje!

Lora Strajnar, 3. G

 

 

 

Dostopnost