Skoči na glavno vsebino
+386 1 620 42 00 info@gjp.si

Uspešna gledališka predstava francoskega dramskega krožka Gimnazije Jožeta Plečnika Ljubljana z naslovom Begunci na festivalskih odrskih deskah mednarodnega frankofonskega festivala mladih, ki je potekal od  26. do 31. marca 2018, v francoskem mestu Saint-Malo

V pisani družbi 13 tujih in 5 francoskih gledaliških skupin se je francoska gledališka skupina Gimnazije Jožeta Plečnika na festivalu Fetlyf  »Mladi na odrskih deskah » s svojo predstavo v francoščini predstavila že sedmič.

Letošnji festival je povezovala tema »vrv« (vrv, ki veže, se ovija, se prepreda …) .

Mladi igralci Iva Taškovska, Jakob Tomšič, Iza Zgaga, Maja Zekič, Urša Nahtigal, Nikolaj Razinger, Kaja Drachuk in Liza Stroganova so pod umetniškim vodstvom prof. Irene Zorko Novak in jezikovnim vodstvom koordinatorice projekta prof. Vesne Čeh Štok odlično odigrali gledališko delo Pierricka Villanneja z aktualno tematiko o beguncih in bodečih žicah na mejah.

Na odru so se mladi igralci predstavili kar štirikrat. Prvi dan so se z improvizacijo predstavili kot skupina iz Slovenije, še isti dan odigrali igro na eni od osnovnih šol, kjer so se družili z osnovnošolci; zadnji dan festivala so s svojo igro simbolično zaključili nastope pred 700 gledalci v veliki gledališki dvorani. Zadnji festivalski večer je bil v znamenju velikega   gledališkega finala, na katerem je nastopilo kar 200 igralcev z deli svojih predstav, združenih v eno samo gledališko predstavo.

Ves teden so se dijaki udeleževali gledaliških delavnic in prisostvovali vsem gledališkim predstavam.

Častni pokrovitelj festivala je bil znani francoski igralec Jean-Claude Druot, ki je predstavil svojo filmsko in gledališko pot ter z udeleženci razpravljal o gledališču in igralstvu.

Med gosti je bilo tudi veliko predstavnikov tujih ambasad v Franciji.

Zelo zabaven in poln presenečenj je bil večer mednarodne kulinarike, na katerem so vse države udeleženke predstavile svoje tipične jedi.

Na družinskem sprejemu pa so se igralci, spremljevalci in organizatorji družili z družinami, ki so v svoj dom za ves teden sprejele mlade igralce.

Sreda dopoldan je bila namenjena ogledu znamenitega samostana Saint-Michel. Izlet je bil kljub zelo spremenljivemu atlantskemu vremenu in orkanskemu vetru izredno zanimiv.

Vezni členi med udeleženci in organizatorji festivala so bili dijaki prostovoljci (bilo jih je več kot sto), ki so bili ves teden na voljo za spremstvo, informacije, usmerjanje. Zadnji večer so za vse mlade udeležence organizirali tudi zabavo z glasbo.

Festival že nekaj let nima tekmovalnega značaja. Organizatorji poudarjajo predvsem pomen ustvarjalnosti, gledališke igre in druženja.

In res je tudi letos festivalski teden minil tako: ob spremljanju gledaliških predstav, udeležbi v ustvarjalnih delavnicah, sklepanju prijateljstev! Stkala so se mnoga prijateljstva med mladimi, pa tudi z družinami gostiteljicami.

Festival je praznik frankofonije in gledališča, vendar aktivna udeležba prinese mladim tudi neprecenljivo izkušnjo, spoznavanje medkulturnosti in večjezičnosti.

 

 

 

Dostopnost