Skoči na glavno vsebino
+386 1 620 42 00 info@gjp.si

Gimnazija Jožeta Plečnika Ljubljana kot aktivna Unesco šola se je 23. 4. 2015 na sosednji gimnaziji – Gimnaziji Ledina – udeležila 3. nacionalnega Unesco projekta – “Menjaj branje in sanje”. Sodelovanje je potekalo v dveh delih. V prvem delu so si dijaki 2. G ob mentorstvu prof. Lare Stele Šalamon ves mesec april izmenjevali knjigo s posvetilom, v drugem delu pa se je pet dijakinj 2. G ob spremstvu prof. A. Smole Legat odpravilo raziskovat svet knjige na Gimnazijo Ledina. Vsaka udeleženka je imela s seboj eno knjigo z osebno mislijo, posvetilom, ki jo je med celodnevnim druženjem z drugimi udeleženci tudi podarila, v dar pa dobila drugo knjigo. Kaj so udeleženke slišale, videle, si lahko preberete v njihovem poročilu.

Unesco Ledina april 2015

V četrtek, 23. 4. 2015, smo Zala, Mateja, Vita, Sara K. in Sara J. obiskale gimnazijo Ledina in se udeležile projekta MENJAJ BRANJE IN SANJE.
Projekta, ki je bil organiziran na svetovni dan knjige, se je udeležilo približno 100 udeležencev
3. Unesco projekta: Menjaj branje in sanje. Osnovni namen srečanja je bila menjava knjig s posvetili, ki naj bi spodbudila učence še k bolj vestnemu branju raznovrstnih zgodb.
Uvod v srečanje je popestrila humorna in zanimiva dramska igra, katere namen je bil pokazati šolarjem in dijakom, da se lahko dan preživi tudi brez interneta in telefona in da nam ga lahko polepša kakšna zanimiva, morda tudi poučna knjiga, ki hkrati dobro vpliva na nas.
Po končani predstavi smo se udeleženci razporedili v osem skupin in razpravljali še o naslednji nadvse zanimivi in dandanes pomembni temi, in sicer o drugačnosti. Debatirali smo o tem, ali je dobro biti drugačen, kakšen način drugačnosti je moralno sprejemljiv in ali se moramo mogoče drugačnosti sramovati.
Nadvse zanimiv je bil tudi sledeči intervju s prevajalko in pisateljico Metko Osretkar. Seznanila nas je s svojim delovnim dnevom, in sicer kako poteka delo prevajalca, koliko časa se prevaja povprečna knjiga in kako se delo, ki poteka doma, organizira. Po končanem intervjuju je sledila še izmenjava knjig, česar smo se najbolj veselili, saj smo prav vsi odšli domov veseli in polni pričakovanja ob branju podarjene knjige.
Projekt nam je bil zelo všeč, saj nas je knjiga marsičesa naučila in nam spremenila pogled na življenje. Roman Ime mi je Mina bi vsem priporočile v branje, saj ti da veliko misliti.
Zelo smo vesele, da smo se udeležile tega dogodka, saj je bila prireditev polna modrih misli in nas je naučila, da je včasih tudi dobro biti drugačen. Spoznale smo veliko novih ljudi, poleg tega pa je vsaka od nas dobila tudi novo knjigo. Najbolj nam je bila všeč predstava, saj je imela zelo poučen nauk. Tega dneva bi se z veseljem udeležile še enkrat.

Dostopnost