Skoči na glavno vsebino
+386 1 620 42 00 info@gjp.si

Kaj je ime? To, čemur roža pravimo, dišalo bi prav tako lepo z imenom drugim; in Romeo, da se drugače kliče, popolnost svojo bi ohranil vso. O, Romeo, zavrzi to ime … (Shakespeare)

What’s in a name? A rose by any other name would smell as sweet…

Ker beseda je simbol, simbol nečesa, za kar smo se v družbi dogovorili, da nam bo predstavljalo, pa če mu rečemo roža ali flower ali fiore ali fleur, flor … isto diši v različnih jezikih, narečjih in govoricah.

Je pomembno, kako zveni moje ime? Je vseeno, kako se piše? Kaj pomeni moje ime? Kakšen pomen mu družba pripisuje? Kako v družbi sprejemamo določena imena? Zakaj nekateri spremenijo svoje ime? Zakaj nekateri doživljajo nasilje nad sabo, če jim drugi spremenijo ime?

Ime je tudi tisto, kar označuje posameznikovo identiteto. Kaj je tisto, kar je v posameznikovi identiteti individualno in kaj je prevzeto? Kakšne identitete nam pripenja družba danes in kako je bilo nekoč? Kaj se zgodi, če vztrajamo, in kaj, če se imenu odpovemo? …

Na ta in še mnoga vprašanja bomo za letošnji evropski dan jezikov na naši šoli z dijaki pri pouku iskali odgovore in razmišljali o jeziku, o družbi, o sebi.

Letos bomo dejavnosti razširili na več dni, da bodo zaobjele večje število dijakov, profesorjev in predmetov, tudi nejezikovnih.

Ob evropskem dnevu jezikov je izšel tudi šolski literarni zbornik: Jože 2020/21

Dostopnost