Skoči na glavno vsebino
+386 1 620 42 00 info@gjp.si

Med delavnicami, ki smo jih na Plečnikovem dnevu ponudili dijakom, je bila tudi predstavitev projekta Simul’ONU, ki že drugo leta poteka na naši gimnaziji v okviru evropskega programa Erasmus+.

Z delavnico smo želeli čim širšemu krogu dijakov predstaviti letošnji projekt z naslovom »Tla« in jih tudi aktivno vključiti v razpravo. Delavnica je bila odlično obiskana s strani zainteresiranih dijakov. Glavni akterji in voditelji razprave (predsedstvo) so bili dijaki lanske ekipe Erasmus, Simul’ONU. V simulacijo zasedanja OZN so vključili letošnjo ekipo dijakov, ki se pripravlja na odhod in nastop v St. Claudu, ter dijake, ki so se udeležili delavnice.

V uvodu je koordinatorica programa ERASMUS na GJP predstavila delovanje programa, dejavnosti projekta Simul’ONU in učinke projekta na šolo kot celoto in na dijake, ki sodelujejo v projektu. V nadaljevanju so dijaki letošnje ekipe kot predstavniki držav, članic OZN, predstavili svoja stališča o migracijah, ki so tudi ena od posledic konfliktnih razmer glede različnih ozemelj. Udeleženci delavnice so se kot predstvniki ostalih držav opredelili za podporo in glasovanje o predstavljenih argumentih. Svojo podporo in komentarje so javno predstavili, kar je bilo nekaterim dijakom velik izziv – za posameznike zahteven, drugim zabaven in prepričljiv. Javnega nastopanja dijaki niso vešči, zato so mnogi potrebovali tudi spodbudo sošolcev. Ob koncu delavnice je predsedstvo izvedlo simulacijo glasovanja v OZN in jo zaključilo z razglasitvijo resolucije tiste države, ki je dobila največ podpore. Vse je potekalo tako, kot bo potekala simulacija zasedanja na srečanju v St.Claudu v Franciji.

Delavnica je bila odlično zastavljena in odlično izvedena!

Zaradi kvalitetnega in samozavestnega nastopanja dijakov lanske skupine so tudi dijaki letošnje ekipe bolje seznanjeni z nalogo, ki jih čaka na srečanju v Franciji. Mentorice vidimo korist te delavnice predvsem v možnosti javnega nastopanja, četudi je javnost le večja skupina sošolcev.

Izražanje svojega mnenja, utemeljevanje, predstavljanje argumentov in spoštljiva komunikacija – vse to je za dijake zanimiva in zelo potrebna izkušnja.

Upamo, da se bodo dijaki, ki v začetku februarja odhajajo v francoski St. Claude, dobro znašli tudi v mednarodnih ekipah, da bodo dobro zastopali interese različnih držav in seveda tudi naše države.

Mentorice projekta

Galerija fotografij:

 

Dostopnost