Skoči na glavno vsebino
+386 1 620 42 00 info@gjp.si

Na pot proti Poljski smo se odpravili v četrtek v poznih večernih urah. Naslednji dan smo si ogledali prikupne Zakopane, prestolnico poljskih Tater in najpomembnejše poljsko gorsko letovišče, ter rudnik soli Wieliczka. Tretji dan smo raziskovali staro mestno jedro Krakova, se sprehodili skozi judovsko četrt Kazimierz in obiskali tovarno emajlirane posode Oskarja Schindlerja, ki je danes spremenjena v muzej. Zadnji dan pred odhodom domov smo odšli v koncentracijsko taborišče Auschwitz-Birkenau ter si ogledali razstavo slik Marjana Kolodzieja, enega izmed preživelih taboriščnikov. Vsi udeleženci ekskurzije, 45 dijakov in trije profesorji, smo se pred prihodom v Ljubljano strinjali, da smo na Poljskem preživeli zelo zanimive, a tudi pretresljive trenutke, ki nam bodo gotovo ostali zelo dolgo v spominu.

Andrej Leskovic, Lara Stele in Petra Štampfl

Vtisi dijakov:

· Ekskurzija je bila zanimiva, utrujajoča, predvsem pa poučna. Ogleda Schindlerjeve tovarne in taborišča Auschwitz sta me pripeljala do novih spoznanj o grozotah 2. svetovne vojne. Spoznala sem tudi pomen tovrstnih muzejev za osveščanje, s čimer preprečujejo, da bi se podobne grozote ponovile v prihodnosti. (Hana Smole, 4. F)

· Na svojem potovanju na Poljsko sem doživel edinstveno izkušnjo, ko sem obiskal čudovito mesto Krakov in taborišče Auschwitz-Birkenau. Krakov me je očaral s svojo bogato zgodovino, čudovito arhitekturo in živahno kulturno sceno. Ob sprehodu po starem mestu sem občudoval starodavne cerkve, barvite trge in ozke uličice, ki so kar kipeli od življenja. (David Perme Rožec, 2. D)

· Pritegnil me je tudi muzej Auschwitz-Birkenau, kjer smo imeli fantastično vodičko, ki nam je povedala vse o tem, kar se je dogajalo. Ljudje tam so živeli v najhujših možnih pogojih, praktično peklu na Zemlji. Izvedeli smo veliko novih stvari o taborišču. Najbolj sem si zapomnil kupe čevljev, ki so ostanek preminulih ujetnikov. Menim, da bi si jih moral ogledati vsak. (Marcel Fajdiga Konjar, 2. D)

· V ekskurziji sem zelo uživala. Všeč mi je, da gremo s šolo v države, v katerih še nismo bili. (Nina Berginc, 2. F)

· Najbolj mi je bilo všeč pohajkovanje po mestu v prostem času ter seveda pogovori s profesoricama (saj nas ti trenutki najbolj povežejo) . Rada sem sodelovala na ekskurziji, saj mi je bilo ponujeno veliko novih prijateljstev in boljše razumevanje zgodovine. Ta ekskurzija je bila sicer moja prva in priznam, da če so take vse, grem rade volje še na kakšno. (Lana Novak, 3. G)

· Ekskurzija mi je bila zelo všeč, saj je bila zgodovinsko zelo poučna. Že pred tem sem bil z očetom v taborišču v Dachauu, zato sem mislil, da približno vem, kaj pričakovati, vendar sem se motil. Zagotovo je bila to ena najbolj pretresljivih izkušenj v mojem življenju, vendar zelo cenim, da sem dobil to priložnost. Vsi, vključno z vodnico in profesorji, so opravili zelo dobro delo. Zagotovo bi še šel na tako ekskurzijo, saj se zabavaš s prijatelji ter hkrati širiš svoje znanje. (Maks Gruden, 3. D)

Dostopnost