Februarski sestanek dijakov Odbora Ekošole GJP in dijakov 2. A pri Študiju okolja smo posvetili odnosu do hrane.
Predavanje in delavnico sta pripravili Barbara Žitnik in Lucija Ručigaj iz 2. C, vodile pa smo jo koordinatorice Ekošole GJP.
Udeleženih je bilo skupno skoraj 60 dijakov (dijaki iz 2. A in predstavniki razredov).
Dijaki so najprej v manjših skupinah razmišljali o treh vprašanjih, povezanih z odnosom do hrane doma, v naši šoli in v slovenski družbi. Odgovore in razmišljanja sta zbrala Rok Bojanič in Svit Ajlec iz 2. A in jih lahko preberete v nadaljevanju.
Iz predstavitve Barbare in Lucije so dijaki izvedeli veliko zanimivih, neredko tudi šokantnih podatkov o količinah in usodi zavržene hrane v Sloveniji. Vsi njuni podatki temeljijo na podatkih Zavoda Republike Slovenije za statistiko za leto 2015. Povod za njuno razmišljanje in pripravo predavanja je bil pretresljivi ameriški film »Ne mečmo hrane stran«. Zato sta nam v zaključnem delu predvajali še nekaj odlomkov tega filma, ki predstavljalo podatke o količinah in poti zavržene hrane na svetovnem nivoju. Dijakom sta za zbrano spremljanje predavanja in filma pripravili vprašalnik, ki ga skupaj z odgovori lahko preberete v nadaljevanju.
Ključno vprašanje delavnice je bilo seveda to, kako s hrano ravnamo na naši šoli.
O tem so javno spregovorili vsi predstavniki razredov od 4. do 1. letnika. Skupna stališča sta v zapisu povzeli Daniela Todorovič in Jacquelin Kepic iz 2. A. Vse zapise najdete v nadaljevanju. Skupno mnenje dijakov je, da bi se morali bolj skrbno in dosledno naročati na malico, ki bi jim ustrezala, kar bi zmanjšalo količino odpadne hrane. Dijaki menijo tudi, da so za red v razredih po malici odgovorni tisti dijaki, ki jejo, za reditelje, ki ne počistijo in ne uredijo razreda po malici, pa dijaki predlagajo vzgojne ukrepe enko kot za druge kršitve šolskega reda.
Vsi razredni predstavniki bodo dobili poročila o sestanku. Razrednike prosimo, da dajo dijakom Ekošole možnost, da poročila predstavijo na mladinski uri, na kateri se ponovno pogovorite tudi o redu v razredih po malici.
Govorili smo še o projektih Ekošole v pomladnih mesecih, kar najdete na spletni strani.
Zapis sem pripravila
Helena Kregar
IZ POGOVORA Z DIJAKI:
Predlogi za izboljšanje stanja na šoli in razlogi za nastajanje odpadne hrane:
– hrana nekaterim dijakom ni okusna, pozabijo si izbrati meni = > predlog : vse dijake bi odjavili od malice in vsak bi se moral sam naročiti, če se ne naroči, malice ta dan ne bo imel;
– na balkonu bi redili prašiče => hrane ne bi metali stran (G. Šegel, 4. D);
– predlogi: – hrano delimo s sošolci; damo ljudem, ki nimajo hrane (brezdomci); hišnik hrano
pobere;
– razred bi morali dežurni in profesorji nadzorovati, da ne bi imeli odpadkov vsepovsod;
– zunaj je cenovno ugodnejše jesti, zato dijaki hodijo ven;
– rešitev je tudi, da bi dijaki prek eAsistenta dobili SMS in tako ne bi pozabili izbrati menija oz. se odjaviti;
– predlog je, da bi imeli samopostrežno kuhinjo, vendar bi se verjetno še več zavrglo.
- KAJ NAREDITI, DA BO RAZRED PO MALICI VEDNO ČIST?
– Dežurni naj bodo samo tisti dijaki, ki malicajo v šoli;
– vsak mora za sabo pospraviti;
– reditelj naj deli malico po mizah.
- RAZNE INFORMACIJE
– oblačenje kuhovnice,
– vabimo k sodelovanju v nagradnem natečaju: snemanje 4-minutnega videa na temo zavržena hrana,
– na šoli bomo obeležili svetovni dan vode in Zemlje z razstavo v avli 3. nadstropja:
Slovenija 50 +.
Zapis je pripravila Daniela Todorović, 2. A