Skoči na glavno vsebino
+386 1 620 42 00 info@gjp.si

V četrtek, 14. septembra 2017, Cankarjev dom odpira vrata prijateljem kulture. Cankarjev dom med letom gosti več kot dva tisoč prireditev in kulturnih dogodkov, od glasbe, gledališča, plesa, filma, vizualnih umetnosti, literature, humanistike in vzgoje za kulturo. Na dan odprtih vrat bomo razkrili vrhunce, ki jih pripravljamo v novi sezoni, in odprli skrite kotičke naše hiše, brezplačno pa si bodo obiskovalci lahko ogledali tudi veliko uspešnico lanske sezone – predstavo Tesla v izvedbi Janeza Dovča.

Osrednja osebnost glasbeno-gledališke predstave Tesla je izumitelj Nikola Tesla, za katerega številni trdijo, da je »človek, ki je izumil 20. stoletje«.

Predstava se sprehodi skozi devet poglavij Teslovega življenja, ki s pomočjo glasbe, poskusov, biografskih odlomkov in citatov dostopno predstavijo svet Nikole Tesle, njegovih izumov ter predvsem njegove neizmerne humanistične želje po izboljšanju sveta za naslednje generacije.

Predstava je avtorsko delo vsestranskega glasbenika Janeza Dovča ter v sebi združuje njegova najljubša svetova: fiziko in glasbo. Skupna točka obeh, kot tudi vrste izumov Nikole Tesle, je resonanca, fizikalni pojav, ki je osnova vseh glasbenih inštrumentov ter je ključen tudi pri sobivanju človeka s sočlovekom in naravo.

Osrednji dogodek dneva odprtih vrat CD bo projekcija filma Boris Pahor: Portret svobodnega človeka ob 19. uri v Linhartovi dvorani, na kateri bosta navzoča Boris Pahor in režiserka Fabienne Issartel.

Francoska avtorica Fabienne Issartel je ta filmski, izčrpni in dramaturško strnjeni življenjepis Borisa Pahorja snemala dolgih osem let. V njem je tržaškega Slovenca, ki je preživel obe svetovni vojni, požig slovenskega doma v Trstu in še kaj, spremljala po vsej Evropi. Danes 104-letnemu Pahorju podeljujejo priznanja, govori v evropskem parlamentu, se srečuje s svetovno znanimi pisatelji (Hessel, Kertész …) ter z njimi debatira in neutrudno pripoveduje o svojem življenju in političnem udejstvovanju od tridesetih let 20. stoletja naprej, o svobodi oziroma bojevanju za svobodo, »ki je v 21. stoletju z migranti v Sredozemlju postalo bitka za denar, a še vedno bitka za svobodo«. Pahor je zgovoren in kritičen pričevalec slovenstva v Trstu in zamejstvu; govori o požigu slovenskega kulturnega doma leta 1920, nasilni mobilizaciji v italijansko vojsko, begu in pridružitvi Osvobodilni fronti, hiranju v nemških in francoskih koncentracijskih taboriščih, prijateljevanju s Kocbekom ter »večno« polemičnem odnosu z Italijo in Italijani.

»Fabienne Issartel je ujela prav tisto obdobje Pahorjevega življenja, v katerem se je začela njegova transformacija iz lokalno znanega in branega pisatelja v nekakšnega evropskega glasnika strpnosti, večkulturnosti, slovenstva, svetosti življenja ipd. Seznam plemenitih ciljev je dolg in ga lahko poljubno širimo, morda bi nanj uvrstili tudi izraz ‘ambasador dolgoživosti’.« (Agata Tomažič)

Program dneva odprtih vrat Cankarjevega doma

ČET, 14. septembra, od 10. ure naprej:

10.00: Izdelovanje origamija

Kreativna delavnica za otroke do 10. leta

Vodi akademski slikar Noriaki Sangawa, član umetniške skupine Ryu

Park pri CD

 

11.00: Predstavitev sezone 2017/18

Predstavljajo direktorice in kulturno-umetniški vodje CD z gosti

Velika sprejemna dvorana

 

12.00: Ogled zaodrja Gallusove dvorane

Zbor pri vhodu št. 1 CD

 

13.00–15.00: Ogledi CD in predstavitev orgel v Gallusovi dvorani

Vodi Srečo Frelih – Mišo

Zbor pri vhodu št. 1 CD

 

16.00: Ogled čebeljih panjev in vrta medovitih rastlin

Vodi Franc Petrovčič

Zbor pri vhodu št. 1 CD

 

17.00: Izdelovanje pahljač

Kreativna delavnica za otroke do 10. leta

Vodi akademski slikar Noriaki Sangawa, član umetniške skupine Ryu

Park pri CD

 

17.00: Voden ogled fotografske razstave Dejana Mijoviča

Vodenje

Mala galerija

 

18.00: Janez Dovč: Tesla

Glasbeno-gledališka predstava

Štihova dvorana

 

19.00: Boris Pahor: Portret sodobnega človeka

Projekcija filma s pogovorom.

Režija: Fabienne Issartel

Francija, 2016, 98 min.

Projekcije se bosta udeležila Boris Pahor in režiserka Fabienne Issartel.

Linhartova dvorana

 

Vsi dogodki brezplačno

Prijave za oglede dvoran, zaodrja in otroških delavnic: E stiki@cd-cc.si, T 01/2417-161

Prevzem brezplačnih vstopnic za predstavo Tesla in film Boris Pahor: Portret sodobnega človeka v Informacijskem središču CD: T (01) 2417 299 E vstopnice@cd-cc.si 

 

Dostopnost