Skoči na glavno vsebino
+386 1 620 42 00 info@gjp.si

Dan z razrednikom v 1. D razredu je potekal na IJS. Z razredničarko in s profesorji za kemijo in fiziko smo si ogledali veliko eksperimentov s plini. Predstavitev nam je pripravil mag. Tomaž Ogrin, ki je raziskovalec in že mnogo let vodi šolo eksperimentalne kemije na IJS.

Predstavitev se je začela s poskusi s tekočim dušikom. Vsak par dijakov je dobil plastično posodo z dušikom, v katerega smo dajali  liste rož, moker in suh papir, kovance, radirke in bankovce. Opazovali smo, kako tiste snovi, ki vsebujejo vodo, zamrznejo, ostale pa ne.

Sledila je izdelava tekočega kisika, ki ga dobimo tako, da zrak ohladimo s tekočim dušikom. Tekoči kisik je modrikasta tekočina, ogledali smo si ga v čašah. Sledili so poskusi s kisikom, ki pospešuje gorenje. Za prvi poskus smo uporabili kos suhega kruha, prelitega z tekočim kisikom, ki smo ga prižgali. Kruh je v trenutku močno zagorel in ostal je le majhen kos zažganega kruha. Nato smo v kisiku sežigali še kosme vate in jeklene volne, kar je bilo fascinantno.

Tretji  poskus je potekal z vodikom. Iz jeklenke se je vodik uvajal v milnico in milni mehurčki so se dvignili pod strop. Ker vodik dobro gori, smo mehurčke prižigali in zanimivo so zgoreli v zraku. Prižigali smo jih tudi na rokah, kar ni nevarno, saj se dvigne in zgori.
 
Ob koncu poskusov nam je mag. Ogrin pripravil sladoled. V mešanico mleka, smetane in praška za kremo smo vlivali tekoči dušik, ki je zmes ohladil in zgostil do sladoleda. Bil je dokaj užiten, vaniljev je bil okusen, čokoladni pa še bolj.

Ker se nismo pustili odgnati brez poskusa s helijem, je bil zadnji poskus še vdihavanje helija. Helij je najlažji žlahtni plin in ima zelo majhno gostoto. Pri izdihavanju gre skozi glasilke, kar spremeni glas in pogovor je zelo zabaven.

Na Institut Jožefa Stefana bi z veseljem šli še kdaj, saj je bilo poučno, zabavno in zanimivo.

Lev Glumac in Armand Žakelj Kladnik, 1. D

Dostopnost