Skoči na glavno vsebino
+386 1 620 42 00 info@gjp.si

17. junija 2016 smo se s parkirišča na Dolgem mostu okoli sedme ure zvečer odpravili z avtobusom na italijansko stran proti Rimu. Po dolgi vožnji in veliko postankih smo naslednji dan v jutranjih urah prispeli v glavno mesto Italije, Rim. Tam smo se sprehodili skozi mesto in si ogledali nekatere najbolj prepoznavne znamenitosti Rima, kot so na primer Kolosej, Rimski forum, Panteon, Španske stopnice, Svete stopnice, Bazilika svetega Janeza v Lateranu, trg Navona ter mnoge druge. Proti koncu dneva pa smo si ogledali tudi Vatikan, kjer smo si od zunaj ogledali Baziliko svetega Petra. Nato smo se po dolgem dnevu raziskovanja z metrojem odpeljali nazaj do avtobusa in pot nadaljevali do prečudovitega Sorrenta, kjer smo se nastanili v hotelu in tudi prenočevali.

Naslednje jutro smo se po zajtrku odpravili z ladjo proti otoku Capri. Naprej smo se z manjšimi turističnimi avtobusi odpeljali na Anacapri, enega izmed dveh delov otoka, kjer smo si lahko ogledali prestižne vile znanih osebnosti in se naužili čudovitega razgleda in eksotičnih rastlin. Ta otok slovi tudi po znamenitem limoninem likerju, ki smo ga imeli možnost tudi sami okusiti. Na sploh pa so Italijani ponosni na vse, kar vsaj malo spominja na limono, iz katere izdelujejo tudi zelo dobro limonino čokolado in številna mila ter turistične spominčke. Kasneje smo se z minibusi odpeljali še na drug del otoka, imenovan Capri, kjer smo imeli veliko prostega časa za ogled malih ozkih ulic, napolnjenih s turisti in spominčki v znamenju limone. Za lep zaključek dneva smo se osvežili v hladnem morju in si privoščili kakšno kepico sladoleda. Nato smo se z ladjo odpeljali nazaj proti Sorrentu, kjer smo večerjali in prenočevali.

Naslednji dan smo si po zajtrku ogledali slavno mesto Pompeji, ki ga je pred skoraj 2000 leti zasul vulkan Vezuv. S pomočjo lokalnega vodnika smo si ogledali nekatere najbolj znane stavbe v Pompejih in tako dobili majhen delček slike o načinu življenja ljudi pred grozno nesrečo. Videli smo tudi številne odlitke umrlih ljudi, ki so neuspešno poskušali ubežali Vezuvu. Po zaključenem ogledu smo se z avtobusom odpravili do Neaplja. To živahno mesto je največje mesto južne Italije ter glavno mesto Kampanije in pokrajine Neapelj. Tam smo imeli nekaj prostega časa za nakupovanje in odlično kosilo po izbiri. Proti večeru smo se počasi odpravili proti hotelu, kjer smo večerjali in prenočevali.

Naslednje jutro smo se po zajtrku odpravili na celodnevni izlet na najlepšo panoramsko cesto na svetu, imenovano Costiera Amalfitana, ki se nahaja med Positano in Vietri sul Mare, kjer na strmih pobočjih cvetijo limone in stojijo saracenski stolpi. Med potjo smo se ustavili v nekdanjem ribiškem mestecu Positano, ki leži na dveh pobočjih nad morjem. Naslednji postanek smo naredili v Amalfiju, ki je eden najbolj priljubljenih počitniških krajev. Tam smo si imeli priložnost ogledati zelo znamenito Amalfijsko obalo, ki slovi po svoji neizmerni lepoti in priljubljenosti. V nadaljevanju smo si ogledali antični biser Paestum, ki je s svojimi čudovito ohranjenimi templji Here, Atene in Pozejdona najpomembnejši arhitekturni grški spomenik na italijanskih tleh. Proti koncu dneva smo si ogledali čudovito rodovitno pokrajino, znano po farmah bivolov, od koder izvira tudi odlična buffalo mozzarella, ki smo jo kot za degustacijo imeli možnost tudi sami poskusiti. Nato smo se po napornem dnevu odpravili v naš novi hotel, kjer smo se nastanili in prespali še zadnjo noč našega italijanskega potovanja.

Kot darilo za zadnji dan v Italiji smo se po zajtrku peš odpravili do bližnje peščene plaže, kjer smo sproščeno preživeli naš zadnji dan ekskurzije. Po nekaj urah kopanja v prečudovitem morju in poležavanja na plaži smo se počasi odpravili do hotela, pripravili prtljago in se poslovili od našega hotela. Sledila je dolga vožnja nazaj proti Sloveniji, v katero smo se vrnili 23. 6. 2016. Bili smo utrujeni, a veseli, da smo se udeležili ekskurzije in skupaj preživeli čudovit teden v Italiji.

Sara Žitko, 1. G

Italija junij 2016Italija 2016Italija 2 2016Italija 4 2016

 

 

 

Dostopnost