Skoči na glavno vsebino
+386 1 620 42 00 info@gjp.si

Četrtna skupnost Rožnik in Olepševalno društvo Rožna dolina sta se na Cankarjev rojstni dan, 10. 5. 2019, poklonila velikanoma slovenske literature: Cankarju in Župančiču. Ker sta oba nekaj časa živela na Rožniku, je imela prireditev naslov Cankar in Župančič na Rožniku. Med nastopajočimi je bil tudi Gregor Kuhelj iz 3. b, ki je prebral odlomek iz Vidmarjevih Obrazov.

Oton Župančič se je med tem časom nastanil poleg Cankarja na Rožniku, in to v sobi v stranskem poslopju, ki je imela vhod s prostorne verande. Obiskovali smo Cankarja in se v srcu kajpada zanimali tudi za poeta. Zdi se mi, da ta ni sprejemal obiskov, vsaj ne toliko kakor Cankar. Nekoč, ko smo se spet oglasili pri tem, nam je rekel: »Danes pa sedemo na verando.« In ko nas je spremil tja, smo naleteli na precejšnjo družbo, ki je bila za nas nova in zelo zanimiva. (Josip Vidmar: Obrazi, Ivan Cankar).

Ivan Cankar se je rodil 10. maja 1876 na Vrhniki. Z Dragotinom Kettejem, Josipom Murnom in Otonom Župančičem sodi v četverico umetnikov, ki je prenovila slovensko književnost.

 

Dostopnost