Skoči na glavno vsebino
+386 1 620 42 00 info@gjp.si

 »Nesocialna omrežja« je naslov predavanja, ki bo v petek, 16. 2. 2018, v učilnici 26 7. šolsko uro. Namenjeno je dijakom, predstavnikom ekoodbora ter tistim, ki jih tematika zanima in imajo dovoljenje učečega učitelja za odsotnost pri njegovi uri.

V goste smo ponovno povabili g. Emila Kozoleta, našega nekdanjega dijaka, gosta letošnjih Srečanj. Mladi oblikovalec Emil Kozole iz Ljubljane se je med magistrskim študijem na kolidžu Central Saint Martins v Londonu ukvarjal z različnimi načini nadzora na spletu. Med rezultati njegovega študija je tudi spletno orodje Seen. Slednje s samodejnim prečrtavanjem besed, za katerimi opreza NSA, uporabnika opozarja na koncepte zasebnosti in nadzora na spletu, ki se sicer zdi na prvi pogled odprt in svoboden.

 

Emil Kozole, oblikovalec … ki oblikovanje in tipografijo postavlja v družbenopolitični kontekst

Njihove profilne fotografije, všečkane strani, obiskani dogodki ipd. določajo njihovo tržno vrednost. »Eni črpajo iz narave, jaz pa iz omrežij,« komentira svoje umetniško ustvarjanje, pri katerem uporablja baze osebnih podatkov in informacij, ki jih uporabniki delijo na spletnih omrežjih. Tako skozi umetnost ozavešča posameznike in razgalja družbo nadzora. V današnji inflaciji podob in demokratizaciji orodij, ko zna vedno več ljudi uporabljati oblikovalske programe, se mu zdi toliko bolj pomembno, da znamo zadeve pravilno umestiti. Zato ne preseneča, da celo njegove črkovne vrste niso le oblikovne, ampak vselej tudi vsebinske in kontekstualne (Mladina, 2016).

http://emilkozole.com/

http://www.mladina.si/175454/emil-kozole-oblikovalec/

https://www.youtube.com/watch?v=yxVzwEsQ56o

https://krog.sta.si/2168597/-nadzor-je-abstrakten-dokler-ga-ne-zacutis

Dostopnost