Skoči na glavno vsebino
+386 1 620 42 00 info@gjp.si

V tednu OIV pred zimskimi počitnicami smo izvedli zanimivo medpredmetno ekskurzijo na sever Nemčije in v Amsterdam. Izlet je bil namenjen dijakom, ki se učijo nemščino in jih posebej zanima tudi umetnostna zgodovina, saj smo bili na poti pozorni tako na jezikovne kot tudi kulturne značilnosti krajev, posebno pozornost pa smo namenili zlasti dvema slikarjema: Albrechtu Dürerju in Vincentu Van Goghu.

Dijakinja Klara Klemenčič je pripravila kratek potopis, vabimo pa vas tudi k ogledu fotografij, ki smo jih posneli na poti.

Potopis

V petek, 5. 2., smo se v večernih urah s prof. Flis Sušjan in prof. Gnamuš v organizaciji agencije Unitours odpravili na ekskurzijo proti severu Nemčije. Pot nas je naprej vodila v mesto Nürnberg. Tam smo se sprehodili po starem mestnem jedru ter si ogledali veličastno gotsko arhitekturo, kasneje pa smo imeli voden ogled hiše enega največjih renesančnih umetnikov Albrechta Dürerja, videli pa smo tudi nürnberški grad z velikim obzidjem.

Po prijetnem dopoldnevu smo se odpravili naprej proti Hamburgu. V Hamburgu smo dopoldne uživali na nedeljski ribji tržnici, kasneje smo se odpravili na panoramsko vožnjo po mestu z lokalno vodnico. V popoldanskem času smo si ogledovali predel mesta ob pristanišču, se sprehodili do novega veličastnega simbola mesta Elbphilharmonie in se spustili v podmornico.

Naslednji dan smo se odpravili v glavno mesto Nizozemske, Amsterdam. Na poti smo se ustavili še v nemškem mestu Bremen. Tam smo videli znane skulpture iz ljudske pravljice bratov Grimm Bremenski godci (Die Bremer Stadtmusikanten) in si ogledali pravljično staro mestno jedro. V Amsterdamu nas je lokalni vodnik popeljal po najbolj značilnih kotičkih mesta, kot so trg Dam s kraljevo palačo, Židovska četrt, Rembrandtplein, Beursplein … Na hitro smo pokukali tudi v Rdečo četrt. Obiskali smo tudi muzej Van Gogha, se peljali z ladjico, v prostem času pa smo imeli priložnost bolje spoznati nizozemsko kulturo in kulinariko. Pred odhodom smo si ogledali še muzej na prostem Zaanse Schans, ki ga lahko imenujemo tudi Nizozemska v malem, kjer smo videli tradicionalne mline, mostičke in nizozemske hiše.

V sredo, 10. 2., smo se odpravili na dolgo pot proti Ljubljani. Nekaj mnenj dijakov o ekskurziji:

˝Najboljši je bil veseli prosti čas v Amsterdamu, kjer smo videli razne znamenitosti mesta in njegov utrip.˝ – Pika in Tilen

˝Dobre stvari: dobra hrana v Bremnu, prosti čas (še posebej v Amsterdamu) in udobne postelje.˝ – Tjaša Velkavrh in Nina Remškar

˝Končno dočakani amsterdamski nakupi, uživanje amsterdamskih vafljev z nutelo in raziskovanje prečudovitih ulic.˝ – Taya T.

˝Najbolj mi je v spominu ostala dila na školjki, ki sem jo zlomil v hotelu ˝ – Urban Barbič

“Name je največji vtis napravil Van Goghov muzej.” – Adnan P.

Nemcija 1Nemcija 2Nemcija 10Nemcija 11Nemcija 3Nemcija 4Nemcija 5Nemcija 6nemcija 7Nemcija 8Nemcija 9

Dostopnost