Skoči na glavno vsebino
+386 1 620 42 00 info@gjp.si

Na GJP nadaljujemo novi projekt “Umetnost na pragu”. Za velikim oknom, ki se odpira na Šubičevo ulico, bodo nekajkrat letno gostovala umetniška dela mladih, vzhajajočih ali že uveljavljenih slovenskih umetnic in umetnikov. S tem bo šola promovirala kulturo, predvsem pa pripeljala umetnost dijakinjam in dijakom kar na šolski prag.

Tokrat svoj bronasti kipec Feniks predstavlja Anja Šmajdek, profesorica na naši šoli. Študirala je kiparstvo na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani in na Maryland Institute College of Art, Baltimore, ZDA. Razstavljala je doma in po svetu.

Feniks je mitološka ptica, ki vzplamti v ognju in se iz lastnega pepela ponovno rodi.
Figura serpentinata predstavlja gibanje, skulptura vzvalovi skozi prostor kot ptičji let.
Podnožje v obliki podkve nabira srečo.
Feniks zoblje ajdovo zrnje, kulturo našega prostora (s kljunom ločuje zrnje od plev), … zato se lahko rep pne v višino kot plamen.
K čaru modrosti prispeva praprotno seme odtisnjeno pod krilom.
Dolarski znak simbolizira finančni uspeh, obilje in blaginjo.


Kipec je nastal za podelitev nagrade feniks Oddelka za managemant consulting GZS za zmagovalce natečaja za najboljši svetovalni projekt. Podelijo ga vsakih nekaj let.
  
Razvoj oblike kipca Feniks je trajal kakšno leto. Ta Feniks je ženska. Kiparka je izdelala vrsto študij iz raznih materialov in zadnji – prototip za bronaste originale – je bil pri izdelavi kalupa, prav v Feniksovem slogu, uničen.

ODLIVANJE V BRON
 V livarni pripravijo iz kalupa voščene odlitke. Popravke vsakega voska naredi kiparka z vročimi orodji, ga unikatno preoblikuje, doda letnico, avtorske oznake in podpis.
Nato dodajo odlivne kanale in zračnike ter voščenemu kosu naredijo keramično lupino za kalup. Kalup žgejo v peči, vosek izteče in v kalup vlijejo vročo talino brona.
 
Ko se bron ohladi, kalup odklešejo in kanale odbrusijo ter površino kipca speskajo.
(Vir za fotografijo: https://www.livartis.si)
Vedno odlivamo več kipcev, da dobimo želeno število, tudi če bi šlo med postopkom kaj narobe. 
Sledi patiniranje. Livar nanese kislino na bronaste kipce in jih pri tem segreva.
Patina je lahko nežno rjava, čokoladna, črna ali pa zelena ali modra, odvisno od kisline. Vsak kipec je lahko patiniran unikatno, dobi svojstven videz.
Kiparka lahko z zaključnim poliranjem določi, kako in koliko se bo kip zlato zasvetil. Sledi še voščen premaz.
Preden kip zapusti livarno, določimo še najboljšo lego na podstavku in ga prilepimo.

 Foto in zapis: Anja Šmajdek
Dostopnost