Skoči na glavno vsebino
+386 1 620 42 00 info@gjp.si

Tomaž Domicelj, besedni in besedilni virtuoz, kantavtor, prevajalec, slavist, je v četrtek, 27. 10. 2016, in v petek, 4. 11. 2016, po 51 letih ponovno nastopil na Šubičevi. S našo gimnazijo ga veže delček zgodovine; letos mineva 51 let od prvega nastopa, ki ga je imel na Šubi, ki jo je takrat obiskoval.

Na odru so se mu pridružili glasbeni prijatelji Lado Leskovar, Janez Bončina – Benč, Jernej Jung, Drago Gajo, Pavle Kavec, Čarli Novak, Jani Golob, Miha Jazbinšek, Bojan Bračko, Andrej Hribar, Jani Lah ter EMŠO Blues Band. Zaigrali so Domiceljeve velike uspešnice in skladbe, ki so zaznamovale njegovo glasbeno pot.

Naša gimnazija med jesenskimi počitnicami torej ni samevala. Napolnili so jo ljubitelji Domiceljeve glasbe, mnogi med njimi bivši dijaki s Šube, sedaj uspešni strokovnjaki, ki so tako polni nostalgije ponovno sedli na šolske stole v avli 1. nadstropja.

Tomaž Domicelj se je glasbe ‘lotil’ že v zgodnjem otroštvu. Violina in orglice sta bila instrumenta iz katerih je izvabljal prve melodije. V najstniških letih je orglice tu in tam, za kakšen komad ali dva, igral pri raznih bandih, ki so se takrat že pojavljali, a je hotel več. Naučil se je igranja na kitaro (navdih je našel, čeprav ga ni iskal, pri Beatlih in Stonesih), ustanovil svoj prvi band in začel služiti z glasbo – najprej z igranjem na Šubičevi ulici. Pred natanko 51. leti je s svojimi HELIONI (v katerih sta glasbeno kariero začela tudi Benč in Jernej Jung) prvič nastopil tudi na Šubičevi gimnaziji, pred 50. leti pa zadnjič.
Glasbene oči so se Tomažu Domicelju odprle s prvim obiskom Londona v študentskih letih, ko je tudi v živo slišal in videl, kaj vse se lahko stori, zaigra, zapiše. In tako se je rodil eden največjih živečih in še delujočih slovenskih kantavtorjev. Prvi glasbeni uspehi, prva mednarodna gostovanja, male plošče in nekaj let kasneje, leta 1975, veliki met: na Slovenski popevki nagrada občinstva za danes že zimzeleno ‘Danes bo srečen dan’. In od takrat dalje je Tomaž Domicelj kot avtor, tekstopisec, izvajalec za večno zapisan v slovensko glasbeno zgodbo.

DomiceljDomicelj 1Domicelj 2Domicelj 3

 

Dostopnost