Skoči na glavno vsebino
+386 1 620 42 00 info@gjp.si

Praznujemo svetovni dan naše ljube Zemlje. Gre za 52. obletnico tega praznika, ki je nastal po množičnih okoljskih protestih v ZDA. Ob soočanju z nevarno resnimi okoljskimi vprašanji se je impresivnih 20 milijonov Američanov – 10 % prebivalstva – podalo na prosto in skupaj protestiralo.

To je naš dan, ko se po vsem svetu povezujemo v skupnem prizadevanju za ozaveščenost in različne aktivnosti, povezane z našim življenjem na Zemlji in odgovornemu delovanju v smeri trajnostnega razvoja na vseh področjih.

Letošnji skupni moto je: Investirajmo v Zemljo.

Zelo zgovoren naslov, ki pa v sebi nosi našo zavezo, da bomo okoljsko bolj ozaveščeni in odgovorni v našem vsakdanjem življenju.

Kaj boš naredil TI?

 

Slovenci se imamo za trajnostne. Pa smo res?!

Začnimo najprej pri preprosti vsakdanji zadevi: HRANI.

V nadaljevanju je besedilo Zveze potrošnikov Slovenije, ki nam je vsem lahko v tehten razmislek in spodbudo k malim in velikim modrim okoljskim odločitvam.

 »Svetovni dan zemlje: Vsi lahko naredimo nekaj za naš planet – tudi s trajnostjo na našem krožniku in “v smeteh”.

Način proizvodnje, porabe in zavržki hrane namreč povzročajo nepotreben pritisk na naravne vire, okolje in podnebje.

Vsi moramo stremeti k premišljenim prehranjevalnim in nakupnim odločitvam. Do leta 2050 bo na Zemlji živelo približno 10 milijard ljudi in spremembe so nujne.

Nedavno objavljeni rezultati raziskav o globalnih izpustih toplogrednih plinov (FAO) razkrivajo, da so globalni prehranski sistemi leta 2015 ustvarili 18 milijard ton ekvivalenta ogljikovega dioksida. To je 34 odstotkov vseh globalnih izpustov. Še posebej kritično je, da preveč hrane pristane med odpadki.

Po podatkih SURS je v letu 2020 v Sloveniji nastalo 143.570 ton odpadne hrane, kar je za skoraj 2 odstotka več kot v letu prej.

Številke glede zavržkov hrane so skrb vzbujajoče, razsežnosti problematike in deleža, ki ga pri tem na svojih plečih nosimo potrošniki, pa se še niti ne zavedamo. Zavržena hrana ustvarja velik pritisk na naravne vire in okolje. Proizvodnja hrane in živil namreč izrablja dragocene vire, kot so tla, voda, energija in goriva, povezana je tudi z izpusti toplogrednih plinov.

Po podatkih SURS je:

  • v gospodinjstvih v letu 2020 nastalo 52 odstotkov vse v tem letu nastale odpadne hrane (za 7 odstotkov več kot v 2019),
  • v trgovini z živili 11 odstotkov (za 6 odstotkov več),
  • v proizvodnji hrane 7 odstotkov (za 10 odstotkov manj),
  • v gostinstvu in strežbi hrane 30 odstotkov (za 4 odstotke manj kot v letu 2019).

Več:

https://www.zps.si/mediji/izjave-za-javnost-2020/1127-izjave-za-javnost-2022/11344-svetovni-dan-zemlje-vsi-lahko-naredimo-nekaj-za-nas-planet-tudi-s-trajnostjo-na-nasem-krozniku-in-v-smeteh

https://www.un.org/en/observances/earth-day

Dostopnost