Skoči na glavno vsebino
+386 1 620 42 00 info@gjp.si

Svetovni dan voda vsako leto obeležujemo 22. marca z namenom ozaveščanja o pomenu pitne vode in trajnostne rabe vodnih virov. Letos v ospredje postavljamo podzemno vodo.

Podzemna voda je voda pod zemeljskim površjem, ki pride v tla s pronicanjem padavin ter premikanjem vode iz jezer in rek. Na svetu je tretjina vse sladke vode skrita pod površjem. Je kot skriti zaklad, ki bogati naša življenja. Brez nje življenje ne bi bilo mogoče. Podzemno vodo uporabljamo za pitje, proizvodnjo hrane in v industrijske namene. Pomembna je tudi njena ekološka vloga, predvsem za obstoj ekosistemov, kot so mokrišča, jezera in podzemni kraški ekosistemi.

Dejstvo, da je podzemna voda skrita pod zemeljskim površjem, pogosto daje lažni občutek, da je zaščitena pred onesnaženjem. Ker ima ta voda slabo samočistilno sposobnost, se onesnaženje tam zadržuje daljši čas. Glavni vir onesnaževanja so kmetijstvo in snovi iz komunalnih in industrijskih izpustov. Onesnaževanje lahko vpliva direktno na črpališča pitne vode, če jih ustrezno ne zavarujemo. Zaradi porozne strukture apnenca so še posebej občutljiva kraška območja.

Vsakdo od nas lahko prispeva k skrbnemu ravnanju z vodo. V našem vsakdanjem življenju obstajajo enostavni koraki, ki jih lahko vsi storimo za reševanje problemov, povezanih z vodo. Med njimi je tudi ta, da zmanjšamo porabo agresivnih čistil, sprejev, odpadnih olj iz gospodinjstev, pralnih praškov … in da razmislimo o svoji dnevni porabi vode.

Živa Gantar, 2. E

Dijaki 2. A in 2. E razreda so pripravili kratke predstavitve, ki si jih lahko ogledate v tretjem nadstropju in raziščete 10 dejstev o vodi, ki so na različnih mestih na šoli predstavljena s QR kodami.

Svetovni dan voda

Privatizacija vodnih virov

Več na World Water Day:

https://www.gov.si/novice/2022-03-21-svetovni-dan-voda-in-svetovni-dan-meteorologije/

Svetovni dan voda

22. marec – Svetovni dan voda

Dostopnost