Skoči na glavno vsebino
+386 1 620 42 00 info@gjp.si

Na pobudo Unesca od leta 2002 vsako leto tretji četrtek novembra obhajamo svetovni dan filozofije. Tudi letos že ves teden po vsem svetu potekajo številne konference, predavanja in okrogle mize, ki opozarjajo na to, kako pomembna je za sodobnega človeka filozofija. Kot je zapisal sodobni filozof in matematik Bertrand Russell, gredo ljudje, ki filozofijo prezirljivo zavračajo, »skozi življenje ujeti v predsodke, izhajajoče iz zdravega razuma, iz običajnih verovanj svoje dobe ali naroda in iz prepričanj, ki so zrasla v njihovem duhu brez sodelovanja in privolitve preudarnega razuma«. Filozofija nas kot umetnost postavljanja vprašanj o najbolj bistvenih vidikih stvarnosti nagovarja h globljemu razmisleku o svetu in človekovem položaju v njem; zavzema se za izboljšanje sveta, neguje močan čut odgovornosti za človeštvo in opozarja na vse oblike nečloveškosti, mnogi filozofi pa snujejo humanistične vizije sveta in iščejo možnosti za odpravo revščine, trpljenja in bolečine zaradi odrinjenosti in ponižanja ter si prizadevajo za socialno pravičnost, človekovo dostojanstvo, uresničitev ideje solidarnega človeštva in optimalnih možnosti za srečo vsakega posameznika.

Osrednji slovenski dogodek v počastitev dneva filozofije z naslovom Kdo misli kritično? bo v četrtek, 17. novembra, v Mariboru, na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani pa že ves poteka Filozofski maraton v organizacijo Študentskega filozofskega društva.

Ta dan bomo zaznamovali tudi na naši gimnaziji. V ponedeljek, 21. novembra, ob 13.25 bodo dijaki 4. letnika, ki se pripravljajo na maturo iz filozofije, predstavili svoje samostojno raziskovalno delo s področja filozofske antropologije, etike, estetike in filozofije narave.

Vljudno vabljeni!

Dr. Andrej Leskovic

Dostopnost