Skoči na glavno vsebino
+386 1 620 42 00 info@gjp.si

V soboto ob zgodnjih jutranjih urah smo se z Dolgega mosta z avtobusom odpravili na štiridnevno ekskurzijo v Toskano. Vožnja je bila dolga, vendar so naši profesorji in vodiči poskrbeli, da nam med potjo ni bilo dolgčas. Zgodovino Leonarda da Vincija smo lahko spoznavali z umetnostnega, zgodovinskega in fizikalnega vidika. Naš prvi postanek je bil Vinci. V interaktivnem muzeju Leonarda da Vincija smo uživali v njegovih izumih in raziskavah. Pokukali smo tudi v njegovo rojstno hišo. Pot smo nadaljevali do Pise, kjer sta nas osupnila slavni poševni stolp in krstilnica. 
Drugi dan smo se po zajtrku odpravili v Firence, kjer smo se najprej zapeljali na razgledno točko Piazale Michelangelo, kjer smo uživali v prečudovitem razgled na mesto. Sledil je spust do mesta. Ogledali smo si tudi najpomembnejši muzej zgodnjega renesančnega kiparstva Museo del Bargello in se sprehodili po prostorih razkošne Medičejske palače. Popoldne je sledil ogled palače Piti. Tam smo se navduševali nad slikarsko zbirko in se sprehodili po ogromnem parku Boboli, kjer smo počivali v vrtovih. Tretji dan smo občudovali mestno hišo in pomembne kiparske spomenike na glavnem trgu. Sprehodili smo se ob galeriji v Fici. Potem smo odšli v najrazkošnejši mavzolej družine Medici, kjer poseben biser predstavljata Michelangelova nagrobna spomenika Lorenza in Giuliana Medici.
Zadnji dan smo pred obiskom žepne državice San Marino imeli priložnost okusiti morje na prostranih plažah v Rimminju. V San Marinu smo najprej zagledali masivno obzidje, ob vstopu v mesto pa smo se po ulicah povzpeli do cerkve Basilica di San Marino. Obiskali smo tudi Museo della tortura, kjer smo se zgrozili ob pogledu na stare mučilne naprave. Ta nepozabna ekskurzija je na nas pustila čudovit vtis.
Alisa Šabotić, Jure Šantej, Enej Cifrek 1. G

Dostopnost