Skoči na glavno vsebino
+386 1 620 42 00 info@gjp.si

Ta teden smo odigrali prve tri tekme košarke v srednješolski košarkarski ligi. V sredo, 9. 11. 2016, smo igrali prvo tekmo z Gimnazijo Šiška v dvorani Športa Ljubljana na Kodeljevem. Naj najprej omenim, da je Gimnazija Šiška kot finalist v lanskem letu imela zagotovljen direkten nastop v drugem krogu, vendar se je v duhu pravega športnika temu odrekla in dala vsem izzivalcem možnost za pošten boj. Spoštovanje! Gimnazija Šiška ima tudi letos zelo kvalitetno moštvo in na tekmo smo šli brez velikih pričakovanj. Od naše reprezentance in vseh tekem, ki jih imam čast voditi, zahtevam brezpogojno pošteno igro in od vsakega posebej, da na igrišču da vse od sebe. Rezultat ni bistven, pomembno je, da kot moštvo dosežemo svoj maksimum. Tekme se igrajo dvakrat po petnajst minut kosmate igre, kar pomeni, da se čas ne ustavlja. To je relativno malo za tekmo in ravno zato je ves čas tekme igra zelo dinamična. Prvi polčas smo začeli malo z rezervo, ker nismo vedeli, kaj nas čaka. Kljub boljšemu nasprotniku so se fantje res trudili, kar se nam je v drugem polčasu tudi začelo vračati. Prvi polčas je Šiška dobila z 27 : 13, vendar je v drugem polčasu tudi nasprotnik začel kazati znake utrujenosti in začel delati napake. Tako smo drugi polčas dobili mi z 22 : 19. Glede na to, da se nismo prej uigravali in da tudi sam celotne ekipe nisem poznal, smo odigrali dobro tekmo proti enemu izmed favoritov. Končni rezultat 46 : 35 za Gimnazijo Šiška.

V skupini II poleg Gimnazije Šiška nastopata tudi Srednja zdravstvena šola in Zasebna gimnazija Erudio. Na tekmi proti Gimnaziji Šiška smo imeli med ogrevanjem priložnost spremljati tudi tekmo Zasebne gimnazije Erudio ter Srednje zdravstvene šole. Oba nasprotnika sta bila dobra, čeprav je Zasebna gimnazija Erudio pokazala bistveno boljšo igro in tekmo tudi zmagala. Predvsem njihov playmaker je blestel in imel resnično dober dan. Po ogledu tekme in prvih izkušenj z našo ekipo, sem vedel, da nas v naslednjih dveh tekmah čaka oster boj za napredovanje v nadaljevanje tekmovanja. Namreč le prvi dve ekipi v skupini gresta v II. krog tekmovanja. Za nas bi to pomenilo, da bi morali premagati še obe sodelujoči ekipi.

Med tednom smo dobili obvestilo organizatorja o spremembi dvorane, tako nismo več igrali na Kodeljevem, ampak na Srednji zdravstveni šoli prav z njimi in nato še z Zasebno gimnazijo Erudio. Zdravstvena šola je začela zelo odločno v svoji dvorani, kjer je bilo tudi nekaj gledalcev. Igra je bila ves čas prvega polčasa izenačena in zelo napeta. Na nasprotni strani je bilo tudi bistveno več prekrškov, kar samo kaže njihovo motivacijo za zmago doma. Koši so padali na obeh straneh in prvi polčas se je končal z rezultatom 19 : 19. V drugem polčasu smo naredili hitro analizo in nekoliko spremenili postavitev igralcev, kar se je izkazalo za dobro odločitev. Počasi smo povedli in nadzirali igro do te mere, da sem lahko dal priložnost tudi našim mlajšim dijakom, ki so se izkazali z zelo dobro igro. Tekmo smo zmagali z 46 : 33.

Proti Zasebni gimnaziji Erudio je bila zgodba nekoliko drugačna. Ker smo si ogledali predhodno tekmo, sem kljub pomislekom ekipe določil igro v obrambi z strnjeno cono 1 + 3 in individiualno obrambo njihovega prvega igralca. Erudio je na prejšnji tekmi po mojem mnenju blestela predvsem zaradi obrambe nasprotnika mož na moža, kjer je hitri prvi igralec vedno našel prostor za prodor ali asistenco svojim igralcem pod košem, ko sta tudi po dva pokrivala playmakerja. Proti conski obrambi je bilo seveda mnogo težje in morali so metati z distance, met pa jim na našo srečo ni šel. Moram povedati, da so fantje v nekoliko spremenjeni prvi postavi na začetku igrali res zelo dobro in dosledno in disciplinirano upoštevali navodila. Od prve minute so igrali maksimalno skoncentrirano in vneto in se borili za čisto vsako žogo. Zaradi dobre igre prve postave so imeli tudi mlajši igralci ponovno možnost pokazati svoje znanje. V teh dveh tekmah moram posebej pohvaliti konstantno dobro igro naše številka ena Dražovića in prebujenje Staniča in Zalarja, ki sta bila nepogrešljiva v obrambi in napadu. Ravno tako sta odlično igrala tudi Pajalić in Dautovič, ki sta si s svojo igro proti Šiški prislužila mesto v prvi postavi. Sicer moram pohvaliti celotno ekipo, ki je tokrat pokazala več, kot zmore posameznik. Pohvala tudi kapetanu Bernjaku, ki je ravno tako igral večji del obeh tekem. Tekmo smo zmagali z rezultatom 51 : 31.

Spremljajte nas v druge krogu tekmovanja …

Športni pozdrav: Goran Jablanov

Kosarka 2 2016Kosarka 3 2016Kosarka 1 2016

 

Dostopnost