Skoči na glavno vsebino
+386 1 620 42 00 info@gjp.si

Ob letošnjem svetovnem dnevu knjige smo se člani Unesco kluba spraševali o prihodnosti knjige, ki se podobno kot ostali mediji sooča s tehnološkimi izzivi. Mnenja med dijaki o tem, v kakšni meri bo klasično knjigo izpodrinila elektronska različica, so deljena, večina pa še vedno meni, da bodo knjige v papirni obliki  preživele. Vsekakor pa niti ni toliko pomembno, na kakšen način bomo brali, ampak ali bomo sploh še našli čas za branje leposlovja.

Predstavljamo dve mnenji dijakov ter likovni prispevek Ele Friedl in Žive Vehovar, dijakinj 3. a razreda.

 

Pomen knjige

S knjigami se srečujemo vsak dan. Za večino dijakov so to učbeniki, a mnogim veliko bolj diši prebiranje knjig, namenjenih zabavi, kar je seveda popolnoma razumljivo.

V zadnjih letih se pojavlja trend »e-knjige«. Ob pojavitvi e-knjig je bila to le majhna tržna niša, a ko so veliki trgovci, kot na primer ameriški spletni gigant Amazon, vrgli svoje oči nanjo, je postala resna konkurenca klasični papirnati knjigi. Temu je seveda botroval tudi Amazonov bralnik Kindle, a mnogi ljudje le poiščejo knjigo na spletu, jo prenesejo ter jo nato berejo na računalniku ali telefonu. Ali knjige s tem izgubljajo pomen? Ne ravno, postajajo kvečjemu bolj dostopne, predvsem prek interneta, kar  pa  nima le prednosti. Zelo pogoste so na primer brezplačne piratske knjige, ki pa seveda močno zmanjšujejo dohodek, ki ga knjigarne prejmejo iz prodaje knjig. Podobno velja za časopise. Prenekateri  časopis, ki se pojavlja v tiskani ter spletni obliki, je bil prisiljen v zaračunavanje dodatne naročnine za spletne članke zaradi pomanjkanja povpraševanja za plačljivo tiskano različico.

Ampak kaj pravzaprav predstavlja knjiga? Nekomu je to lahko vodnik do razumevanja samega sebe, nekomu pobeg iz resničnega sveta in hkrati nekomu tretjemu pot do boljše izobrazbe. Knjiga  je hkrati poleg vsega tega tudi umetnost, v kateri uživajo in jo globoko cenijo mnogi.

Knjiga je eden  temeljev kulture in s tem posledično človeštva, zato moramo ljudje ceniti vse, kar nam knjiga prinaša, od mučnih domačih branj do neprespanih noči zaradi neodložljivih knjig.

Urban Novak, 3. a

 

Razmišljanje o knjigi

23. april je svetovni dan knjige. Knjige imajo pomembno vlogo v našem življenju, saj smo se z njimi srečali že kot otroci, ko so nam jih naše babice in dedki (tudi starši) brali pred spanjem. Kmalu smo začeli brati knjige tudi sami. Pojem knjiga je zelo širok. Z besedo knjiga ne mislimo samo na romane v knjižnici, ampak tudi na ostalo literaturo, pa naj bo to šolski učbenik ali časopis. V knjigah lahko najdemo številne koristne nasvete, odkrijemo svoje skrite sposobnosti, podatke za splošno razgledanost, najdemo nove ideje, obogatimo svoj besedni zaklad. S pomočjo branja imamo vpogled v izkušnje tujih ljudi, kar nam je lahko v pomoč pri naših tegobah. Kadar smo slabe volje, lahko s pomočjo knjige pobegnemo v drugačen svet, kjer se lahko poglobimo v svoje misli. Vse manj mladih bere knjige zase, večina samo za šolsko domače branje, nekateri pa še tega ne. V zadnjem desetletju se uveljavlja elektronska oblika knjige (npr. Kindle), ki bo počasi izpodrinila tiskane knjige. Načeloma je e-knjiga bolj priročna (lažje prenašanje, več različnih knjig hkrati), vendar po mojem mnenju ne more zamenjati tradicionalne tiskane knjig.

Gašper Strah, 3.a

Dostopnost