Skoči na glavno vsebino
+386 1 620 42 00 info@gjp.si

Naša šola se je z letošnjim šolskim letom vključila v pilotni projekt Pravne sprehajalnice Zavoda za kulturo raznolikosti Open. Namen projekta, v katerega je vključenih pet slovenskih gimnazij, je dijakom približati pravne vsebine v okviru aktivnega državljanstva. Dijaki obiščejo različne pravne institucije, dnevi pa so organizirani po različnih vsebinskih sklopih. Sprehajalnice smo izpeljali v ponedeljek, 12. 2., ter četrtek, 15. 2. 2024.

Dijaki 3. E so bili 12. 2. vključeni v “Ustavnopravno sprehajalnico”, ki nas je popeljala od svobode izražanja do pravice do protesta. Namen te sprehajalnice je bil, da se dijaki seznanijo s pomenom posameznih pravic in spoznajo nekatere pomembne institucije in mehanizme varovanja teh pravic. Najprej smo obiskali RTV Slovenijo, kjer smo se z novinarko Manico Janežič Ambrožič pogovarjali o pomenu javne televizije, pravici javnosti do obveščenosti in težavah, s katerimi se srečujejo novinarji pri tem. Sledil je obisk Policijske postaje Ljubljana Center, kjer smo izvedeli vse o tem, kako policija varuje proteste, in na koncu smo se ustavili še na Ustavnem sodišču, kjer nam je ena od ustavnih sodnic, dr. Neža Kogovšek Šalomon, predstavila delo sodišča in nekaj konkretnih primerov, povezanih z obravnavano tematiko. 

Dijaki 3. F so se istega dne udeležili “sprehajalnice o delovnem pravu”. Začeli smo v lokalu Pritičje, kjer so nam tamkajšnji delodajalci in delojemalci predstavili različne tipe zaposlitev, pravila, postopke in druge lastnosti zaposlovanja. Tako so spoznali na primer razliko med študentskim in rednim delom. Sledil je obisk Zveze sindikatov Slovenije, kjer nam je sindikalni zaupnik slovenskih reševalcev predstavil delo sindikatov, njihov pomen v podjetjih in vlogo v primeru sporov z delodajalci. Na koncu smo obiskali še delovno sodišče, kjer sta nam sodnici predstavili svoje delo. Na tej lokaciji so dijaki opravili še delavnico iz karierne orientacije, kjer so rešili vprašalnik o svojih interesih, preučili pisanje življenjepisov, na sodišču pa so naredili vpogled v tipičen primer pogodbe o zaposlitvi in bili opozorjeni na možne pasti.

Dijaki 3. B so se v četrtek, 15. 2. 2024, udeležili pravne sprehajalnice z naslovom “Od žepnine do penine”. Naslov delavnice verjetno sam zgovorno razkriva, o čem so dijaki razmišljali in se pogovarjali z izvajalci delavnic. V uvodnem delu smo slišali nekaj splošnih podatkov o potrošništvu, kaj je reklamacija, kako preverijo račun in zakaj je to dobro storiti. V nadaljevanju nam je študentka prava predstavila Zvezo potrošnikov Slovenije, nas opozorila na pasti spletne prodaje,  pojasnila, kaj je prodajna pogodba in kdaj uveljaviti garancijo. Nato smo si ogledali Muzej bančništva Slovenije Bankarium na Čopovi ulici. Po ogledu je sledila delavnica o osebnih financah.  

Način spoznavanja tem s “sprehodom”, sprememba lokacij na realnih mestih, srečanje z osebami, ki se s tem vsakodnevno srečujejo, se je izkazal za zelo uporabnega. Dijaki so v obravnavane problematike tako rekoč zakorakali že včeraj, pa se tega morda niti ne zavedajo. Dijake tak sprehod gotovo opolnomoči z vsebinami za življenje, ki jih čaka. Spremljevalci smo se strinjali, da si želimo več takih vsebin, sploh glede na lokacijo in vrednote naše šole.

Darja Mlakar, Petra Štampfl, Tim Verstovšek (koordinatorji aktivnega državljanstva) in Hana Munih

Fotografije: osebni arhiv,  Katja Goljat, Renata Kverh

Dostopnost