Skoči na glavno vsebino
+386 1 620 42 00 info@gjp.si

Čas se izTEKa – Running out of Time

Danes se pridružujemo najdaljši in najbolj množični neprekinjeni podnebni iniciativi Running out of Time, ki v tem trenutku povezuje mnogo evropskih držav.

Mladi so se odločili, da prenesejo svoje okoljsko sporočilo svetovnim voditeljem, ki se bodo 6. novembra zbrali na letošnji, že 27. svetovni podnebni konferenci v Egiptu. Pobudo mladih podpira mnogo vladnih in nevladnih organizacij, med drugimi UNESCO ASP mreža šol, FEE, Ekošola Slovenije idr.

Podnebna štafeta potuje skozi 18 držav v skupni dolžini 7.767 km, razdeljenih na 732 etap po Škotski, Walesu, Angliji, Franciji, Belgiji, Nizozemskem, Nemčiji, Avstriji, Italiji, Sloveniji, Hrvaški, Bosni in Hercegovini, Črni gori, Albaniji, Grčiji, Cipru, Izraelu in Egiptu.

Podnebna štafeta potuje na okolju prijazen način: podajajo si jo tekači, kolesarji in jadralci.

Štafeta je v Slovenijo prispela že včeraj, na Goriškem, kjer so jo pričakali predstavniki nekaterih nevladnih in vladnih organizacij.

Celotna trasa po Sloveniji v dolžini 245 kilometrov je razdeljena na 23 etap.

Od vstopa v Slovenijo bodo s podnebno štafeto tekli in kolesarili prek Vipavskega Križa, Cola, Logatca in Vrhnike do Ljubljane. Od tam se bo pot nadaljevala proti Lavrici, Vrhniki, Grosuplju, Ivančni Gorici, Trebnjem, Mirni Peči, Novemu mestu do meje s Hrvaško.

Zakaj tek tekaške ekipe GJPL po Čebelji poti MOL?

Tekaška ekipa GJP se svetovni pobudi pridružuje s tekom po Čebelji poti MOL. Na treh postankih (ob repliki Plečnikovega čebelnjaka na Grajskem griču, v Botaničnem vrtu ter ob Čebelnjaku pri OŠ Livada) bodo imeli dijaki treh razredov krajše izobraževalne vsebine in oglede.

Naša šola že vrsto let živi in ustvarja zelene iniciative. Pred sedmimi leti smo tako ustvarili naš šolski urbani strešni vrt, sledila je ureditev zgornje terase.  Lani je naša šola postavila čebelnjak na terasi, da bi  prispevali k ohranjanju čebel in večanju biodiverzitete v mestu. S prihodom čebel smo postali tudi del Čebelje poti MOL.

Čebele nas učijo vztrajnosti, sodelovanja, raziskovanja in sožitja.

Naš čebelarski slogan je: Učimo se s čebelami in od čebel. In tako so čebelce postale naše ŠUBELCE.

In zakaj ravno čebele?

 »Čebela je eden prvih kazalnikov čistosti okolja, saj ena prvih začuti spremembe v njem, zato je treba na čebele gledati kot na »okoljevarstvenice« … Opazujmo čebele in jim sledimo, one nas bodo vodile v smer čistega in zdravega okolja, okolja čebelam in ljudem prijaznega.« Boštjan Noč, predsednik čebelarske zveze Slovenije.

Danes si bo skupina dijakov 3. A nadela tekaške majice v rumeni barvi. Barvi čebel. Tekli bodo v radiju, kot ga lahko dosežejo tudi naše Šubelce. Na ta simbolni način se z njimi zavezujemo, da bomo odgovorni sooblikovalci naše družbe, da bomo z lastnim zgledom po najboljših močeh skrbeli za ravnovesje v naravi in med nami.

Dostopnost