Skoči na glavno vsebino
+386 1 620 42 00 info@gjp.si
 1. Plečnikov tabor je potekal med 15. in 18. junijem 2018 v CŠOD Soča v Tolminu.

Bilo je prijetno, zanimivo, delovno in zabavno. Tabor je bil mednarodnega  in medpredmetnega značaja, na njem je sodelovalo 46 dijakov in 9 mentorjev različnih šol, in sicer:

 • 22 dijakov in 6 mentorjev Gimnazije Jožeta Plečnika Ljubljana;
 • 2 dijaka in 1 mentor Gimnazije Ledina Ljubljana;
 • 8 dijakov in 1 mentorica Zvezne gimnazije Celovec
 • 4 dijakinje in 1 mentorica iz 6. Gimnazije Beograd.

Tabor smo organizirali v okviru Unesco mreže, mreže Ekošol Slovenije in v okviru Koordinacije šol JV Balkana.

Dejavnosti tabora so bile delavnice različnih predmetnih skupin in skupne dejavnosti.

Skupne dejavnosti za vse dijake so bile naslednje:

 • ogled Rudniškega muzeja Antonijev rov v Idriji,
 • ogled Muzeja 1. svetovne vojne na prostem Kolovrat nad Tolminom,
 • obisk studenca Grofove vode nad Tolminom,
 • rafting na Soči,
 • astronomska opazovanje poletnega nočnega neba,
 • igre brez meja z 8 spretnostnimi tekmami športno zabavnega značaja.

Delavnice so potekale v dopoldanskih in popoldanskih terminih. Skupine so krožile skozi delavnice  tako, da je vsak dijak delal v štirih delavnicah.

Delavnice, mentorji ter somentorji:

 1. astronomija: Boris Kham, prof. fizike,
 1. biologija: Sabina L. Narić, prof. biol., in Jasminka Bašić, prof. biol. (Gimnazija Beograd),
 1. kemija: Helena Kregar, prof. kem., in Tadeja Vinko, prof. kem (ZGC),
 1. francoščina: Katarina Paternost, prof. franc.,
 1. šport: Melita Meglič, prof .šport.,
 1. zgodovina: Darja Mlakar, prof. zgo., in Boris Pavliha, prof. zgo. (Gimnazija Ledina Ljubljana).

 

Dijaki so ob začetku tabora predstavili svoje šole. Skupine dijakov so bile mešane, tako da so imeli veliko možnosti spoznavanja, povezovanja in sodelovanja. Na zaključni prireditvi so  dijaki predstavili delo skupin tako, da so izdelali plakate, predstavili ugotovitve terenskega in raziskovalnega dela in učenja ter odgovarjali na vprašanja iz vsebine delavnic in spremljajočih dejavnosti. Dve dijakinji sta dogajanje na taboru spremljali s poročanjem in fotografiranjem.

 

Zaključek

Plečnikov tabor je bil uveden v ponudbo dejavnosti Gimnazije Jožeta Plečnika Ljubljana kot interdisciplinarni naravoslovno-družboslovni tabor. Dijakom omogoča učenje v naravi, spoznavanje njene lepote in njenih zakonitosti. Udeležba na taboru dijakom pomeni aktivno preživljanje prostega časa in učenje preko doživetij v naravi. Tako učitelju kot učencu tabor pomeni možnost spoznavanja določene stroke, povezanost ene stroke z drugimi strokami in njeno prepletenost z naravo. Dijaki, ki se tabora udeležijo, vse to dejansko doživijo. Ob zaključku tabora so nad vsem dogajanjem navdušeni. Mentorji smo sposobni in pripravljeni voditi skozi delavnice še večje skupine dijakov. Želimo si, da bi se na mednarodni ravni na taboru povezalo še več šol. Zahvaljujemo pa se tudi mentorjem gostujočih šol za njihovo strokovno in družabno sodelovanje, saj smo se med seboj prijateljsko povezali in začrtali vrsto nadaljnjih skupnih aktivnosti.

Vodja 14. Plečnikovega tabora Helena Kregar, prof. kemije

 

Spletna stran 14. Plečnikov tabor

 

Poročilo dijakinj:

Za tabor smo se dobili ob 7.30 pred Parlamentom, kjer smo znosili kovčke in šolske pripomočke v avtobus. Nato smo ob 8.00 odrinili na pot proti Idriji. Tam smo si ogledali znameniti Antonijev rov, kjer smo izvedeli veliko novega o življenju in trdnem delu rudarjev ter o rovu in živem srebru. Imeli smo tudi malo prostega časa za kratek sprehod po mestu.

Potem smo pot nadaljevali proti Tolminu. Prispeli smo v CŠOD, kjer nas je že čakalo toplo kosilo. Ko smo bili siti, smo se razdelili po sobah in razpakirali kovčke. Po počitku smo imeli ekskurzijo do tolminskega izvira, imenovanega Grofova voda. Do tja smo hodili približno pol ure, ob spremljavi domačega vodiča. Povedal nam je o magičnih učinkih tega izvira, ki naj bi ti dal veliko pozitivne energije.

Po vrnitvi v dom Soča smo večerjali, sledil je prosti čas. Kasneje smo imeli spoznavni večer, kjer se je vsaka udeležena šola predstavila s kratko predstavitvijo.  Letos so se nam pridružili tudi dijaki Beograjske in Celovške gimnazije ter Gimnazije Ledina. Po predstavitvah smo imeli krajše druženje na igrišču, nato smo odšli spat.

Drugi dan smo imeli po zajtrku ekskurzijo na Kolovrat, muzej 1. svetovne vojne na prostem in kraj, kjer se je nahajala tretja italijanska ofenzivna linija. Tam nas je pričakal vodič, ki nas je obogatil z novim znanjem in nam razkazal utrdbe in rove, v katerih so zatočišče iskali vojaki, in prelepa tolminska gorovja. Med prvo svetovno vojno so se na Kolovratu bojevali Italijani in Avstrijci, med njimi pa se je našlo tudi veliko odličnih vojakov iz Slovenije.

Sledilo je kosilo v domu, nato pa prosti čas, ki so ga mnogi izkoristili za kopanje, šport in naravo. Zatem je so sledile delavnice po skupinah, vse od zgodovine, francoščine, kemije, astronomije do športa.

Po večerji in večernem prostem času je sledilo predavanje o astronomiji ter opazovanje nebesnih teles in pojavov s profesorjem Khamom. Povedal nam je, da si bomo 27. 7.  lahko tudi sami ogledali lunin mrk pri nas v Sloveniji. Nato smo si s teleskopom lahko še sami ogledali Jupiter in njegove naravne satelite.

Tretji dan smo po zajtrku opravili dve delavnici po skupinah (zgodovina, francoščina, kemija, biologija, astronomija in šport – rafting). Sledilo je kosilo v CŠOD, zatem pa prosti čas, ki smo ga izkoristili za druženje in kopanje. Nato smo imeli še zadnjo delavnico na taboru. Ob zaključku delavnic so nam dijaki na kemijski delavnici pripravili še sladoled iz tekočega dušika. In znova prosti čas.

Po večerji in večernem prostem času smo imeli igre brez meja. Vseh šest skupin se je pomerilo med sabo v različnih športnih igrah. Zmagala je skupina biologov. Za vse zainteresirane dijake je za zadnji večer profesor Kham pripravil vse potrebno za opazovanju nebesnih teles in pojavov, katere smo si ogledali s teleskopom. Nočno nebo je brez svetlobnega onesnaženja izgledalo prav čarobno.  S prostim očesom slo lahko videlo tudi Rimsko cesto in njena ozvezdja.

Pia Pajnič (2. A) in Ajda Ramšak (3. D)

 

 

 

 

 

 

Dostopnost