Skoči na glavno vsebino
+386 1 620 42 00 info@gjp.si

Po zmagi na državnem tekmovanju v znanju kitajščine sem se udeležila svetovnega tekmovanja 汉语桥 (Hànyǔ qiáo) kitajščine, ki je potekalo oktobra na Kitajskem. Tekmovanja se je udeležilo več kot dvesto tekmovalcev iz vsega sveta.

Prve štiri dni tekmovanja smo preživeli v Pekingu, kjer smo imeli voden ogled svetovno znanih znamenitosti. Prehodili smo del Kitajskega zidu 长城 (Chángchéng) in tam uživali v razgledu ter arhitekturi. Šli smo tudi v glavni Konfucijev inštitut v Pekingu, kjer smo imeli predstavitev lanskoletnega tekmovanja in veliko delavnic na temo kitajske kulture. Naslednji dan smo si ogledali Poletno palačo 頤和園 (Yíhéyuán) in Prepovedano mesto (Zǐjìnchéng). Tisti dan smo imeli slavnostno verčerjo v restavraciji, kjer smo jedli pekinško raco in ob tem gledali predstavo o kitajski kulturi. Naslednje jutro smo že navsezgodaj imeli let v Kunming, glavno mesto province Yunnan. Tam so nas nastanili v novi hotel tik ob kampusu. Vsaka država je tam dobila tudi svojega kitajskega spremljevalca oz. študenta iz kampusa, ki nas je spremljal tekom tekmovanja. Sledili so trije dnevi tekmovanja, kjer so od 111 skupin tekmovalcev izbrali 20 najboljših, ki so se uvrstili v polfinale. Po tekmovanju je sledil turistični ogled province Yunnan. Ogledali smo si Flower market, ki je bil poln raznovrstnega cvetja. Tam so imeli tudi laboratorij za preučevanje rastlin. Šli smo v park, kjer smo na naše drevo obesili tablico s svojimi imeni. Po tem pa smo se vrnili v hotel, kjer smo imeli predavanje o tradicionalnem pitju čaja. Naslednji dan so nas odpeljali v šolo, kjer se je naša skupina udeležila pouka športne vzgoje. Po pouku so nas razdelili po državah in dodelili kitajski družini, s katero smo preživeli popoldan. Naslednje jutro smo se odpeljali v Stone forest, ki predstavlja znameniti park v Kunmingu. Zvečer pa smo skupaj s kitajsko etično manjšino plesali njihov tradicionalni ples okoli ognja. Naslednji dan smo šli na obisk dveh šol, kjer se šolajo dijaki iz etičnih manjšin. Predstavili so nam svojo kulturo in običaje. Imeli smo tudi nogometno tekmo, kjer so se oni pomerili proti dijakom iz tekmovanja. Zvečer smo imeli koncert na prostem, kjer so nastopali kitajski študentje iz kampusa. Naslednje jutro smo si ogledali tovarno zeliščnih zdravil ter kasneje imeli predstavo o zgodovini kung fuja. Zadnje štiri dni tekmovanja smo posvečali pripravam na finale, kjer smo vsi, že prej izpadli, pripravili plesno točko. Na tekmovanju sta prvo mesto zasedla dijaka iz Severne Koreje, drugo in tretje mesto pa sta zasedli dijakinji iz Amerike in dijaka iz Bolgarije.

Kljub temu da se slovenska ekipa ni uvrstila med top 20, sem vesela, da sem se lahko udeležila tekmovanja, saj sem na popolnoma brezplačnem potovanju spoznala veliko prijateljev iz celega sveta. Ob tem bi se rada zahvalila naši učiteljici kitajščine Katji Simončič za vso znanje in pomoč pri tekmovanji in celotni gimnaziji, saj podpira izobraževanje kitajščine in tekmovanje 汉语桥.

Pia Pajnič

 

Dostopnost