Skoči na glavno vsebino
+386 1 620 42 00 info@gjp.si

V ponedeljek, 20. 1. 2014, so se na naši šoli začeli že deseti Plečnikovi dnevi. Ob 15. uri smo se dijaki, profesorji ter tudi zunanji obiskovalci zbrali v avli tretjega nadstropja. Letošnje dneve odprtih vrat smo začeli z EKOKVIZOM, ki je na šoli novost. Vendar je prav zaradi tega pritegnil tako veliko število obiskovalcev. V finale so se uvrstile tri prvouvrščene ekipe prvega kroga, to so bili zastopniki razredov 3. C, 2. G in 2. D.

Ekokviz1     Ekokviz2

Foto: Urban Suhadolnik, 2. a

PRVI EKOKVIZ NA GIMNAZIJI JOŽETA PLEČNIKA JE ZA NAMI

Teme v EKOKVIZU so bile z različnih področij ekologije: od vodnih virov do odpadkov in do vseh različnih področij naravoslovnih ved. Tekmovalci so odgovarjali na vprašanja, občinstvo pa je bilo na trnih, dokler ni izvedelo pravilnega odgovora. Najbolj smo se seveda spraševali, kdo bo zmagal. Vsaka ekipa je znova in znova presenečala, zato bi na koncu lahko zmagale vse ekipe. Bilo je veliko vprašanj in zaradi časovne stiske se je komisija odločila, da preskoči nekaj vprašanj. Komisija si je ves čas skrbno zapisovala točke posamezne ekipe. Zadnji dve vprašanji sta se nanašali na pridobitev naziva ekošola. Naziv ekošole smo dobili septembra 2013, pod tem nazivom pa se resnično trudimo, da bi ohranili šolo karseda okolju prijazno. Tako torej ločujemo odpadke, ugašamo luči, zmanjšujemo uporabo papirnatih brisač … Ko smo bili pri koncu kviza, smo nestrpno čakali na rezultate, ki pa so bili, kot smo pričakovali, skoraj izenačeni. Zmagali so zastopniki 3. C, ki so bili zmage zelo veseli. Povedali so nam o svojih občutjih:
»Zmage zagotovo nismo pričakovali. Že ko smo se uvrstili naprej, smo bili zelo presenečeni, vendar tudi neizmerno veseli. Tudi v razredu so nas podpirali in se veselili že po prvem krogu. Seveda smo želeli, da zmaga najboljši, in očitno smo tokrat to bili mi! Kot zmagovalci prvega EKOKVIZA na naši šoli, smo počaščeni in upamo, da bo v prihodnje takih poučnih prireditev na šoli še več. Obenem pa želimo čestitati ekipama svojih nasprotnikov.«

   Tako je za nami prvi EKOKVIZ GJP, ki bo, verjamem, mnogim ostal v spominu. Dijaki 3. C so dokazali, da imajo znanja o ekologiji (eko) zares veliko. V prihodnjih letih pa bo EKOKVIZ pod mentorstvom predstavnic EKOŠOLE zagotovo postal tradicija, saj je tekmovanje v znanju o zeleni in zdravi šoli zagotovo lahko tudi zabavno.

 

DOGAJANJE NA PLEČNIKOVEM TABORU

   Prvi Plečnikov dan smo nadaljevali ob 16.15, in sicer s predstavitvijo Plečnikovega tabora, ki je bil preteklo šolsko leto že deveti zapovrstjo. Na tem tradicionalnem taboru se dijaki razdelijo v tri naravoslovne skupine, biološko, astronomsko ter kemijsko. Marca 2013 so dijaki preživeli pustolovske dneve na Krasu v Pliskovici. »Biologi« so si ogledali bližnjo jamo, film (kako pridelujejo hrano), izvedli so poskus alkoholnega vrenja, saj so si v naslednjih dneh tega ogledali v večjem prostoru na domačiji, podali pa so se tudi do kala Mlačna, kjer so opazovali rastlinje in živali. »Astronomi« so bili na taboru dodatno podkovani z znanjem fizike, saj so računali težni pospešek, maso našega modrega planeta, tudi magnitude ter podrobno preučili Hubblov zakon. »Kemiki »so iz različnih vod določali njihovo kvaliteto, pripravljali in merili pa so tudi prevodnost raztopin NaCl. Naredili so tudi »glos« s čokolado in mazilno kremo za ustnice. Nikoli seveda ne gre brez najboljše kemijske atrakcije s pomočjo tekočega dušika, to je sladoled.

   Dijaki in profesorji so si ogledali tudi jamo Vilenico, podrobno so spoznali življenje čebel ter pridobivanje medu v čebelarstvu Petelin, zanimiv pa je bil tudi obisk turistične kmetije Petelin- Durak, kjer so si dijaki ogledali pridelovanje terana in kako zori pršut. Iz rok jim ni ušlo niti delo v kuhinji. Vsak dan so malo potelovadili … pa je bilo konec devetega Plečnikovega tabora. Junija letošnje šolsko leto bo tabor imel svoje središče v Tolminu, nanj pa so vabljeni vsi naši dijaki.

PROJEKT COMENIUS

Dijaki naše šole so aprila 2013 bili deležni izmenjave z Nemčijo, in sicer v mestu Prien, ki ima v neposredni bližini veliko jezero z dvema otokoma. Kot sta nam dijaka 4. A pripovedovala, je en otok namenjen gospem, ki imajo na njem tudi svoj samostan. Drugi otok pa je namenjen gospodom, prav tako s samostanom. To naj bi pomenilo, da morata biti spola tako ločena kot otoka. Dijaki so od blizu videli orle, ki so se prebijali skozi njihova ramena, da bi prišli do zasluženega koščka mesa, ki jim ga je vrgel njihov lastnik. Vsak dan so obiskovali tamkajšnjo gimnazijo ter pridobili sveže, nove in nepozabne izkušnje. Naučili pa so se lahko tudi tradicionalnega plesa, ki je po besedah udeleženca izmenjave težji od naše polke.

PROJEKT ESFALP

   Naša šola se je od 27. 9. do 2. 10. udeležila 6. mednarodnega okoljevarstvenega izobraževanja akademije ESFALP. Srečale se je 11obdonavskih držav. Vsaka država je prinesla svojo tradicionalno hrano (naša država je prinesla s seboj potico) ter predstavila svojo kulturo in običaje. V Avstriji, kjer so udeleženci bivali, so si ogledali tudi ekološko kmetijo. Zastavili so si cilje svojega delovanja in projektu dali naslov VSAK KORAK ŠTEJE. Tako sedaj tudi naša šola poskuša dosegati vse zastavljene cilje. V letošnjem šolskem leto smo že izvedli nagradni ekoizziv ter uspešno sodelovali v ETZO (evropski teden zmanjševanja odpadkov).

                                                                                                                                       Besedilo Janja Setnikar, 2. A

Dostopnost