Skoči na glavno vsebino
+386 1 620 42 00 info@gjp.si

Svetovni dan vode obeležujemo vsako leto 22. marca. Njegov namen je ozaveščati ljudi o pomenu pitne vode ter jih opozoriti na omejenost in ogroženost naravnih vodnih virov. Voda je namreč najpomembnejša življenska dobrina, brez katere ne more živeti nobeno živo bitje.

Osrednja tema letošnjega svetovnega dneva vode je pomen in vrednotenje vode. Vabi nas k razmisleku o tem, kaj voda pomeni ljudem, o njeni resnični vrednosti in o tem, kako lahko ta življenjski vir bolje zaščitimo.

Slovenija je bogata z vodami, ki pa se izrazito sezonsko spreminjajo. Zato je za nas zelo pomembno napajanje vodonosnikov in shranjevanje vode v obliki podzemne vode. V letu 2019 je bilo za potrebe prebivalca načrpane približno 82 m3 vode na prebivalca ali kar 225 l na prebivalca na dan. V celoti pa je bilo največ vse vode, načrpane v letu 2019, dobavljene gospodinjstvom, in sicer kar 79,6 od 170 milijona m3, nam v svojih podatkih sporoča Statistični urad Slovenije.

Ker je voda še vedno večini samoumevna, moramo biti zelo pozorni na neučinkovitost pri njeni porabi. Poleg tega moramo biti pozorni tudi na samo varovanje vodnih virov. Res, da jih imamo v Sloveniji veliko, vendar so zaradi različnih dejavnikov vedno bolj onesnaženi. Ste morda vedeli, da so danes onesnaženi več ali manj že vsi vodni viri?

Čeprav vodo ščiti veliko zakonov in pravil, so ti le črka na papirju, če jih ne upoštevamo!

Ob tem dnevu pa si lahko na osebni ravni izbereš tri dejavnosti, ki ti jih predlagamo dijaki 2. A pri ŠOK-u:

· namesto ostalih pijač, piješ ves dan samo vodo;

· vodo pij le iz steklenice ali iz pipe in ne iz plastenke;

· uporabi manj vode in bolj pametno;

· nadzoruj porabo vode;

· izdelaj domači filter za vodo.

Svit Glavan, Ana Katarina Mandić in Andraž Ferlan, 2. A

Dostopnost