Skoči na glavno vsebino
+386 1 620 42 00 info@gjp.si

EncontrARTE GvatemalaV sredo, 3. 10. 2012, smo gostili mlado gledališko skupino encontrARTE iz Gvatemale. Skupina je štela devet deklet in dva spremljevalca. Štirinajstdnevni obisk skupine v Sloveniji je organiziral Ekvilib Inštitut v sklopu mednarodnega projekta »KREATIVE-KONEKT Okrepimo kreativno mladinsko sodelovanje!«

 Dekleta, stara od 13 do 18 let, na svojih delavnicah in predstavah opozarjajo na težave, s katerimi se soočajo na območju naselja Ciudad Quetzal, ki leži poleg glavnega mesta Ciudad de Guatemala in kjer se dnevno srečujejo z diskriminacijo, z nasiljem, s težkimi ekonomskimi in socialnimi razmerami. Ciudad Quetzal je marginalna urbana četrt, katere korenine segajo v majevsko kulturo, s katero so tamkajšnji prebivalci zelo povezani.

Inovativne pedagoške metode, ki s pomočjo kulture spodbujajo medvrstniško učenje, domačim dijakom omogočajo, da prek glasbe, gledaliških in plesnih predstav spoznavajo kulturno raznolikost. Obenem je srečanje s skupino priložnost za pogovor med domačimi dijaki o razmerah, od koder skupina prihaja.

Dijake naše šole, ki se učijo špansko, smo prosili, da bi od 1. do 7. 10. 2012 dekletom omogočili bivanje v njihovih družinah, s čimer se še poveča integracija in sodelovanje z mladimi iz različnih okolij. Vsem družinam, ki so se izkazale kot odlične gostiteljice, se zahvaljujemo za pripravljenost in sodelovanje. Dekleta so izrazila zadovoljstvo nad prijaznostjo družin, pri katerih so bivala, in prav gotovo bodo nekatera ostala v stiku z njimi.

Poleg bivanja pri družinah je skupina pripravila pet kratkih delavnic za dijake naše šole: v 3. E pri uri sociologije, v 4. F pri uri matematike, v 3. F pri uri zgodovine ter v 3. G in 4. E pri uri španščine. Vmes smo imeli dva krajša odmora, za dekleta pa smo organizirali tudi kosilo. V delavnicah, ki so se med seboj razlikovale, so predstavile različne gledališke tehnike (sproščanje, koncentracija, izražanje s plesom in glasbo). V 4. E razredu se je razvil pogovor (v španščini) med dekleti in dijaki o kulturnem ter zgodovinskem ozadju obeh držav, o podobnostih in razlikah, o značaju Slovencev ipd. V dveh razredih smo se na obisk dobro pripravili. V 4. E smo pri urah španščine govorili o migracijah in problemih, ki jih le-te prinašajo (ksenofobija, nasilje, človekove pravice …). Predstavili smo Gvatemalo in se pogovarjali o razmerah v tej državi ter jo umestili v kontekst celotne Latinske Amerike. V 3. E razredu smo pri uri sociologije skupaj s prof. Jožico Virk Rode pripravili uro, pri kateri smo predstavili Gvatemalo ter skupino in njeno poslanstvo. S pomočjo gradiva, ki nam ga je poslal Ekvilib Inštitut, smo izvedli krajšo dejavnost na temo socialne neenakosti. Na koncu ure je sledil pogovor o socialnih in ekonomskih razlikah v Sloveniji.

 

Odzivi dijakov so bili zelo pozitivni. Pokazali so navdušenje nas skupino in dejavnostmi, ki so jih med delavnicami prikazali.

 

Dostopnost