Skoči na glavno vsebino
+386 1 620 42 00 info@gjp.si

Spoštovane dijakinje in dijaki, spoštovani zaposleni na Gimnaziji Jožeta Plečnika Ljubljana, spoštovani prijatelji Šube!

Vsako leto v tem času se srečamo vsi, ki smo sodelovali v iztekajočem se šolskem letu – dijaki, profesorji, ostali zaposleni. To je priložnost, ko navadno  tudi skupaj obeležimo Dan državnosti – dan, ko se je osamosvojila naša domovina.

Vsem nam je skupno, da rastemo in sodelujemo  v okolju, ki vzpodbuja odgovoren, skrben, včasih tudi kritičen odnos do  domovine. Z  delom, z vzorom in z ustvarjanjem priložnosti za izkušnje vas mlade neprestano opozarjamo, da  nam je zaupana zakladnica, ki jo moramo dobro poznati, se do nje lepo vesti, biti spoštljivi in ustvarjalni, ki jo mi predajamo vam, vi pa jo boste  zaupali naslednjim rodovom.

Domovina je naša zemlja, so lepote naše pokrajine in naravnih danosti. Domovina pa smo tudi ljudje, ki tu živimo, lahko že več rodov, ali smo jo sprejeli za svojo, ljudje,  ki tu delamo in ustvarjamo.

Domovina je tudi naša tradicija in zgodovina, na katero moramo biti ponosni in je tudi naša prihodnost.

Vse to nam ni vedno dano. Vrednosti se pogosto zavemo šele, ko nam je to odvzeto, ko izgubimo svobodo, spoštovanje ali  možnosti. Tega smo se zelo boleče in močno zavedli tudi v preteklem letu, ko smo zaradi virusa in nevarnosti izgubili možnost gibanja, druženja, šolanja. Kljub temu smo ostali povezani, v skrbi drug za drugega, v odgovornosti do šibkejših in odgovornosti do celotne družbe.

Tudi to je odnos do naše domovine. In pokazali smo, da znamo odgovorno in strpno, v povezanosti drug z drugim, opraviti z vsakim, ki ogroža našo domovino.

Danes je zadnji dan pouka. Čudnega šolskega leta. S čudno podelitvijo spričeval, ko  se ne more srečati niti cel razred s svojo razredničarko.  Upam, da bo to leto neponovljivo. Da nas je veliko naučilo in nam kljub temu, da nam je veliko vzelo, tudi veliko dalo in nas naučilo.

Želim vam lepe, brezskrbne počitnice. Naužijte se sonca, prijateljstva, poležavanja ali aktivnosti, ki vas veselijo.

Kot sem vam letos že sporočala, Šuba vas pogreša. Da se spet združimo vsi, v delu, ustvarjalnosti, druženju in veselju.

Do takrat pa, srečno, moji Šubanci! Ostanite zdravi!

Foto spomini

Lidija Žigon, ravnateljica

Dostopnost