Skoči na glavno vsebino
+386 1 620 42 00 info@gjp.si

Učenci GJP smo si v okviru pouka fizike ogledali razstavo Nikola Tesla v Cankarjevem domu. Izvedeli smo, da je Nikola Tesla srbsko-ameriški elektroinženir, izumitelj, fizik, kemik in matematik, ki je v svojem življenju patentiral več kot 300 izumov. Deloval je na številnih področjih, kot so tehnika, strojništvo … Iskal je alternativne vire energije in imel veliko idej. Tesla je imel fotografski spomin. Mnogi njegovi izumi tvorijo osnovo za sodobno uporabo električne energije. Bil je pravoslavne vere, zanimal pa se je tudi za budizem. Svoje življenje je posvetil tehnologiji, zato ni imel družine. Bil je komunikativen človek, ki je rad hodil v opere in gledališča. Tesla je večino življenja živel v hotelu v New Yorku in umrl v hotelski sobi. Rad je krmil golobe, zato je v New Yorku po njem poimenovan vogal ulice. Umrl je leta 1943 na pravoslavni bozič. Po smrti je vse njegove dokumente podedoval nečak. Vse svoje  izume je ponudil oblastem. Pravijo, da je FBI spodbudil nesrečo, ki je pripomogla k njegovi smrti.  Zadnje besede so bile: »Vsak posameznik mora imeti nekaj, kar ga vodi (tehnologija, vera …)«.

Tesla je odkril vrtilno megnetno polje, ki ga ustvari polifazni izmenični tok. Na podlagi tega odkritja je konstruiral indukcijski motor in še naprej razvil polifazni sistem izmeničnega toka. To je ob koncu 19. stoletja omogočilo velik napredek v proizvodnji in civilizaciji. Njegov sistem izmeničnega toka je omogočil lažji in učinkovitejši prenos električne energije na daljavo. Po njegovih načrtih so izdelali prvo hidroelektrarno na Niagarskih slapovih.

Omogočil je razvoj naprav za proizvajanje visokofrekfenčnega toka in visoke napetosti. Brezžični prenos je za Teslo pomenil veliko težavo že vse od začetka njegovega raziskovanja. Začel je s sistematičnim opravljanjem poskusov, kar mu je pomagalo pri njegovem delu. Tesla je zadnji del svojega načrta uresničil v poskusih v Colorado Springsu leta 1899 in v New Yorku od leta 1901 do 1912. Tam je potrdil, da se električni tokovi širijo skozi planet. Izboljšal je konstrukcijo oddajnika in ga imenoval ojačani oddajnik. Leta 1900 je napisal in objavil študijo Problem naraščajoče človeške energije, v kateri je opredelil nekatere težave, s katerimi se bo človeštvo spoprijemalo v bližnji prihodnosti in predlagal specifične rešitve.

S strojništvom se je intezivno ukvarjal  od leta 1908 do 1927. Deloval je tudi na področju radijske tehnike. Njegov najboljši izum tega področja je bila uporaba visokofrekfenčnega toka v brezzičnem prenosu siglanov (brezžična telegrafija) .

V vitrini smo si ogledali replike njegovih dokumentov, revij in različnih njegovih papirjev. Napovedal je, da bo imel človek čez nekaj let v roki napravo, kot sta kot telefon oz. televizija. Imel je velik vpliv na današnji svet.

Leta 1960 je bil sprejet predlog profesorja Franceta Avčina z ljubljanske univerze, da se novo mednarodno mersko enoto za gostoto magnetnega polja poimenuje tesla.

Pia Zala Ivanko, 3. C

Testa 1Tesla 2

Dostopnost