Skoči na glavno vsebino
+386 1 620 42 00 info@gjp.si

V torek, 26. 9. 2024, je bil izveden nagradni izlet na Solnograško, kjer smo si ogledali tamkajšnje mesto Salzburg in rudnik soli. Ekskurzije se je udeležilo 39 dijakov, ki so bili tako ali drugače uspešni v preteklem šolskem letu na različnih področjih.

Odpravili smo se ob 5.00 zjutraj s postajališča Dolgi Most. Okrog 9.00 smo prispeli v Salzburg, kjer smo naredili en skupinski krog z vodičem po mestnem središču. Med potjo smo si ogledali Mozartov trg, stari del mesta z Mozartovo rojstno hišo, baročne katedrale, Petrovo cerkev s pokopališčem … Po vodenem ogledu smo imeli dve uri prostega časa. Med tem časom so si dijaki lahko samostojno pobliže ogledali kakšno znamenitost in se posladkali s pravimi Mozartovimi kroglicami.

Za tem nas je pot odnesla približno 30 km južneje od Salzburga v mesto Hallein, kjer smo si ogledali rudnik soli. V rudnik vstopiš z vlakcem, pri posameznih spustih v spodnje nivoje rudnika se je potrebno spustiti po toboganu. No, pa tudi vožnja s splavom znotraj rudnika je bila potrebna. Interaktivnosti v rudniku ni manjkalo.   

Ob 16.30 smo zapustili solnograško pokrajino in se vrnili v domovino malo pred 21.00.

Ekskurzija je potekala v sproščenem vzdušju. Dijaki so bili krasni in videlo se je, da so zelo uživali.

Dostopnost