Skoči na glavno vsebino
+386 1 620 42 00 info@gjp.si

V petek, 20. septembra 2019, je na Prvi osnovni šoli Slovenj Gradec potekal  Unescov nacionalni projekt »Mirovniški festival«, ki so ga za slovensko mrežo Unescovih šol poimenovali »Zlati rez«.

Ker je to leto namenjeno razumevanju periodnega sistema, so Unesco črke predstavljale izbor elementov, ki s spajanjem in sestavljanjem predstavljajo pogoje za življenje (U – uran, Ne – neon, S – žveplo, C – ogljik, O – kisik). Tako kot posamezni elementi tvorijo celoto, tudi Unesco združuje posameznike iz različnih šol, krajev, pokrajin, držav. Združili smo moči –  skupaj smo se zbrale vse Unesco šole, ki se ponašamo z naslovom »Unesco pridružene šole«, združile moči in skupaj preživele nepozabno srečanje.

Dogodka se je udeležila tudi Gimnazija Jožeta Plečnika Ljubljana – Unesco šola, in sicer z dvema dijakinjama iz 2. D.  Aisha Begič in Eva Jež sta ponosno zastopali našo šolo in se med 30 ponujenimi delavnicami udeležili delavnice »zapestnice prijateljstva«. Ker je bil ta dan tudi  mednarodni dan miru, smo v Slovenj Gradcu v okviru Unescove akcije 1000 dreves za mir (ENO Planting Tree) posadili drevesce miru – cipreso.

Uvodni pozdrav za vse sodelujoče je imel Jože Bogataj, koordinator slovenske ASP mreže Unescovih šol, uvodni nagovor pa podžupan občine Slovenj Gradec in ravnateljica tamkajšnje osnovne šole. Več o dogodku si je mogoče ogledati tudi na spletni strani šole gostiteljice, in sicer na:

www.prva-os-sg.si

www.prva-os-sg.si/2019/09/20/zlati-rez

Alenka Smole Legat

Unesco koordinatorica na GJP Ljubljana

Dostopnost