Skoči na glavno vsebino
+386 1 620 42 00 info@gjp.si

Slovenija se deli na tiste, ki poznajo debatno sceno, in tiste, ki je ne. Tisti, ki je ne poznajo, bi se ob zgornjem naslovu morda lahko začudili v smislu: »Kako to, da je takšen turnir ravno v Ljutomeru?« Ali pa celo še nekoliko bolj nevedno: »Kje sploh je Ljutomer?« Če drugo vprašanje morda res ni ravno na mestu, pa je prvo vsekakor popolnoma logično, vendar pa je resnica takšna, da je Ljutomer eno od evropskih središč debaterstva. Gimnazija Frana Miklošiča Ljutomer ter debatni zavod ZiP sta od četrtka, 7. 3., do sobote, 9. 3., organizirala že 22. izvedbo mednarodnega debatnega turnirja v Ljutomeru (International Debate Tournament Ljutomer = IDTL). Prišlo nas je 52 ekip, od tega cca. 20 slovenskih, druge pa iz soseščine (Češka, Srbija, Hrvaška, BiH, Italija), nekoliko oddaljenejšega dela Evrope (Romunija, Nizozemska) ali pa celo z drugih koncev sveta (Mongolija, Kitajska, ZDA). Urnik je bil natrpan, debatne trditve zanimive. Spodaj prilagamo urnik, da si ustvarite predstavo o zgoraj zapisanem. Še pred tem pa nekaj zapisov naših dijakinj, ki so se udeležile turnirja.

Anastazija:

Delegacija šubanskega debatnega kluba se je letos udeležila 22. IDTL-ja (International debate tournament Ljutomer). Čeprav rezultati niso prinesli zlata (za kar ponovno krivimo štajerski zrak), smo se pa veliko naučili. Od sodnikov smo pridobivali informacije o debatiranju, ostali debaterji pa so z nami razpravljali o svojih državah ali njihovih izkušnjah s Slovenijo. Ugotovili smo tudi, da je Prleke neizmerno težko razumeti in da so Kitajci očitno tudi debaterska velesila. Polnili smo tudi instagram profil našega debatnega kluba: FOLLOW @KDK_GJP !!!

Hana:

Na poti do našega cilja smo se veliko nasmejali, dobro jedli in seveda pripravljali na našo prvo debato. Ko smo po pripravljalnem postanku malo pred 13. 00 uro prispeli na GMFL in se registrirali, se je debatni turnir pričel. Na turnirju smo debatirale v šestih debatah (vse so potekale v angleščini), najbolj mi bo v spominu ostala debata s Čehi, saj se je zelo razvila, hkrati pa smo se ob njej tudi nasmejali. Najbolj zanimiva ugotovitev pa je, da se s Prleki bolje razumemo v angleščini kot v slovenščini. V petek smo spoznali sladkarije, pijačo, igre itd. vseh trinajstih držav, ki so sodelovale. Turnir je vsekakor bil nova izkušnja, ki mi bo še dolgo ostala v spominu, veliko novega smo se naučili in se veliko nasmejali. Tako smo se utrujeni, a zadovoljni v soboto zvečer vrnili v Ljubljano.

Eva:

Delegacija naše šole se je letos pogumno udeležila turnirja IDTL. Na poti do tja smo se ustavili še v KFC-ju in trgovini, kjer smo nakupili izdelke, s katerimi smo v petek zvečer na country expo-ju zelo patriotično predstavili Slovenijo.

Same debate so bile zanimive, spoznali in družili smo se z veliko Neslovenci. Trditve so bile v večini v redu z nekaj izjemami (trditev o »gym culture« je bila zelo neposrečena, ker debaterji pač ne hodimo v telovadnice in fitnese in posledično nihče ni imel veliko pojma). Hrana je bila povprečna šolska, vendar še vedno prebavljiva.

Sicer pa so bili vsi naši trudi zaman, zmagali so namreč Kitajci, vendar pa so v finalu debatirali proti slovenski ekipi – iz Ljutomera. Med najboljših deset govorcev je bilo kar devet Kitajcev. Preostala ena govorka je bila Slovenka, kar kaže, da smo tudi v mednarodni primerjavi Slovenci kar uveljavljeni in primerljivi.

Kot vidite že iz opisov zgoraj, so Kitajske ekipe pometle s konkurenco, kar je vsekakor nadvse zanimivo spoznanje. Kakor koli, z novopridobljenimi izkušnjami bomo že na naslednjih turnirjih lažje dosegali zmage; predvsem moramo do takrat dobro naštudirati mehanizacijo argumentov, kar je bil glavni sodniški očitek po večini izmed debat. Tako da, veselo na delo, kmalu bo državno debatno prvenstvo (v slovenščini), v juniju pa gre ena ekipa tudi na mednarodni turnir v Krakov.

Rok Kastelic, debatni mentor

Urnik:

Thursday, 7th of March 2024 before Arrivals

Registration 12.30

14.00 Opening ceremony

14.30 – 15.00 Judging briefing   

15.00  Round 1 prepared

“This House Supports the increasing prominence of female rage in popular culture.

16.30 Round 2  Impromptu  motion announced

16.30 – 17.30 For all Slovenian coaches and judges / GEASA presentation, Room 1

17.30 Round 2  Debate 

19.00  Dinner

20.30  to Radenci

Friday, 8th March 2023

8.30  from Radenci

9.30 Registration

10.00 Round 3 motion announced

11.00 Round 3 impromptu

12.30 – 14.00 Lunch

14.00 Round 4 motion announced

14.00 – 15.00 For all DEUS coaches/judges, Room 1

15.00 Round 4 impromptu

17.00 Round 5 prepared

»This House Opposes the commercialisation of mental health awareness«

19.00 Dinner and Country Expo night

21.30 to Radenci

Saturday, 9th March 2023

8.00  from Radenci  

8.30 Registration

9.00 Round 6, prepared

“This House Prefers a world where the United Nations General Assembly  rather  than the Security Council can pass legally binding resolutions.”

11.00 Announcement of the quarterfinalists and quarterfinal motion

12.00 Quarterfinals, impromptu

13.00 – 14.00 Lunch

14.00 Semi-finalist announced

»This House Opposes the commercialisation of mental health awareness.«

14.30 Semi-finals, prepared

17.00 Finals, prepared

»This House Prefers a world where the United Nations General Assembly  rather  than the Security Council can pass legally binding resolutions.«

18.00 Closing ceremony

Dostopnost