Skoči na glavno vsebino
+386 1 620 42 00 info@gjp.si

Gimnazija Jožeta Plečnika Ljubljana razpisuje literarni natečaj z naslovom Moje srečanje s Plečnikom

Spoštovane dijakinje, spoštovani dijaki!

23. januarja 2022 bo minilo 150 let od rojstva enega najpomembnejših slovenskih umetnikov Jožeta Plečnika. Ker je naša šola ne samo poimenovana po njem, ampak je arhitekt zasnoval tudi stavbo, v kateri se vsakodnevno srečujemo, imamo ne samo dolžnost, temveč tudi posebno čast, da v Plečnikovem letu razmišljamo o tem velikem mojstru arhitekture – predvsem o njegovem življenju, delu in pomenu za slovenski narod ter slovensko kulturo.   

Zato vas vabimo k literarnemu ustvarjanju v okviru teme Moje srečanje s Plečnikom. Pomensko široko zastavljena tema vam ponuja celo paleto najrazličnejših (po)ustvarjalnih dejavnosti. O Plečnikovi arhitekturi in njeni vrednosti lahko stvarno in kritično premišljujete v eseju, svoje doživljanje njegove umetnosti ubesedite v pesmi, napišete kratko zgodbo, dramski prizor ali kaj drugega. Razmišljajte, kaj bi se zgodilo, če bi se Jože Plečnik leta 2022 sprehodil po naši gimnaziji. Bi bil na primer zadovoljen s tem, kako skrbimo za njegovo stavbo? Bi se mu dijaki zdeli dovolj vedoželjni in radovedni ter spoštljivi v medsebojnih odnosih? Katera sodobna »pridobitev« na šoli bi ga še prav posebej očarala? Bi bil nasploh navdušen ali razočaran nad ohranjanjem slovenske kulturne dediščine in odnosom sodobne družbe do umetnosti? Kaj bi nam sporočil ali zaželel?

Vaše literarne prispevke pričakujemo najkasneje do petka, 15. 1. 2022. Pošljite jih na e-naslova lara.stele@gjp.si in petra.stampfl@gjp.si. Komisija, ki jo sestavljajo Lara Stele Šalamon in Petra Štampfl, profesorici slovenščine, ter Urša Kastelic Vukadinović, profesorica španščine in slovenščine ter šolska knjižničarka, bo izbrala tri najboljše prispevke, ki bodo nagrajeni. Vaši izdelki bodo tudi objavljeni v šolskem literarnem zborniku, nekateri pa vključeni v program šolske proslave pred slovenskim kulturnim praznikom.

Sedaj pa veselo na delo! Želimo vam veliko ustvarjalnega navdiha.

Organizatorici natečaja:                                                                 Ravnateljica:

Lara Stele Šalamon, prof. slo.                                                        Lidija Žigon

Dostopnost