Skoči na glavno vsebino
+386 1 620 42 00 info@gjp.si

V času od 24. do 26. 10. 2013 smo se s skupino dvajsetih dijakov GJP mudili na povratnem obisku pri dijakih srednje šole Castelligasse 9 v okrožju Margareten na Dunaju, ki so našo šolo v okviru meddržavnega sodelovanja pod mentorstvom učiteljic Brigitte Ammer Weis in mag. Jožice Flis Sušjan obiskali spomladi. Veseli smo, da smo lahko velikemu številu naših dijakov omogočili zanimivo in poučno tridnevno bivanje v avstrijski prestolnici.

Dunaj 2013_6Dunaj 2013_1

Cilj izmenjave je bil spoznavanje in utrjevanje vsega, kar Slovenijo in Avstrijo povezuje v geografskem, zgodovinskem in kulturnem smislu. Tako kot so se spomladi naši dijaki potrudili svojim avstrijskim vrstnikom približati Slovenijo, so nam tudi dunajski dijaki pripravili informativen in prijeten program. Ker gre za srednjo šolo, kjer vsi dijaki ne obiskujejo gimnazijskega programa, ampak se že poklicno usmerjajo, smo imeli priložnost spoznati tudi podjetje Wiener Holding, kjer ti dijaki opravljajo delovno prakso. Dijaki in njihova profesorica so nas v četrtek takoj po prihodu na železniško postajo Wien Meidling pospremili na voden ogled podjetja Wiener Holding, kjer nam je vodja praktičnega usposabljanja pripravila prijazno dobrodošlico, sledil pa je strokovno voden ogled centrale z računalniško vodenim sistemom upravljanja podzemnih vlakov. Podjetje Wiener Holding namreč združuje vse pomembne panoge, ki skrbijo za nemoteno življenje v mestu, od transporta do oskrbe z elektriko in vodo ter ostale storitve. Dijaki so bili obdarjeni z brezplačnimi 48-urnimi vozovnicami za javna prometna sredstva ter z ročnimi urami z logotipom Wiener Linien, kar je nanje napravilo zelo velik vtis.

V petek dopoldne smo obiskali šolo na Castelligasse 9, kjer so nam dijaki razreda profesorice Brigitte Ammer Weis pripravili zanimiv program s predstavitvijo zgodovine, znamenitosti ter pomembnih osebnosti Avstrije in Dunaja. Pripravili so nam tudi kratko predstavitev dunajskega dialekta, zatem pa smo se skupaj odpravili na ogled mestnih znamenitosti. Peš smo šli čez Naschmarkt, kjer so nas očarale dobrote iz bližnjih in daljnih krajev, zlasti so dijake navdušili živobarvni, pri nas nepoznani sadeži in orientalske začimbe. Po kratkem odmoru za kosilo je sledil ogled mestnih znamenitosti s turističnim avtobusom (darilo podjetja Wiener Holding), zatem pa lov za zakladom (Schnitzeljagd) po ožjem središču mesta. Dijaki so se razdelili v manjše skupine ter se pod vodstvom gostiteljev podali na iskanje drobnih znamenitosti na območju okrog katedrale Sv. Štefana. Nekateri so imeli tudi nalogo, da mimoidočim v nemščini zastavijo nekaj vprašanj v zvezi z Dunajem.

V središču mesta smo se proti večeru od večine dijakov in od profesorice poslovili, nekateri gostitelji pa so se našim dijakom pridružili tudi kasneje zvečer in z njimi spoznali petkov večerni utrip Dunaja.

Sobotno dopoldne smo namenili ogledu palače Schönbrunn ter obisku galerij in muzejev. Po povratku iz Schönbrunna smo si lahko ogledali dogodke ob državni proslavi pred palačo Hofburg, saj je 26. 10. avstrijski državni praznik, zatem pa so si dijaki ogledali razstavo ali muzejsko zbirko po lastni želji. Ljubitelji umetnosti smo se odpravili do Albertine, a je bila vrsta za razstavo del Matissa predolga, zato smo lahko le uživali na sončni terasi. Največ dijakov je obiskalo naravoslovni muzej. Popoldne je sledil povratek domov.

Obisk Dunaja smo zasnovali tako, da bi se dijaki čim bolj seznanili z avtentičnimi situacijami in pri tem urili jezikovne spretnosti v nemščini ter spoznali, kako se orientiramo po velikem mestu in kako uporabljamo javna prometna sredstva, zlasti podzemno železnico. Ta je bila za marsikoga popolna novost, a so se kmalu naučili uporabljati usmerjevalne sheme. Tudi nastanitev v hostlu je bila za večino dijakov novost, bili so prijetno presenečeni nad urejenostjo in čistočo ter obilnim zajtrkom kljub zelo ugodni ceni.

Veseli nas, da smo lahko precejšnjemu številu dijakov ponudili prijetno in cenovno ugodno potovanje v sosednjo deželo. Spremljevalni profesorici Jožica Flis Sušjan in Alenka Smole Legat s ponosom ugotavljava, da so bili dijaki v vsakem pogledu odlični ambasadorji Slovenije in naše šole, saj so se zelo lepo vedli, izkazali pa so se tudi z odličnim znanjem nemškega jezika, tako da je komunikacija tekla nemoteno. Prav zaradi tako prijetnih in motiviranih dijakov bomo podobne izmenjave z veseljem organizirali tudi v bodoče. Dijaki so obljubili, da bodo izmenjavo podrobno predstavili na Plečnikovih dnevih.

                                                                                                             mag. Jožica Flis Sušjan, vodja izmenjave

                                                                                                              Alenka Smole Legat, spremljevalka

NEKAJ VTISOV DIJAKOV

Izlet mi bo ostal v lepem spomini, saj so nas avstrijski dijaki in njihova profesorica zelo lepo sprejeli. Laura, 4. D

Spoznali smo nove prijatelje, s katerimi želimo ohraniti stike, zato bomo še večkrat obiskali čudoviti Dunaj. Petra, 4. D

Kljub bolečinam v nogah sem se imel na Dunaju super!   M. G. 4. G

Opazil sem, da na Dunaju govorijo drugačen jezik kot v Sloveniji. R. K. 4. G

Sem Pia in rada imam Dunaj. Pia, 4. G

Ko bom velik, bom živel v Šonbrunu. M. G. 4. G – Jaz tudi. R. K.   4. G

Na Dunaju smo preživeli tri nepozabne dni. Spoznali smo dunajske dijake, ki so nam predstavili in razkazali mesto, v prostem času smo nakupovali, šli na ogled naravoslovnega muzeja, nad katerim smo bili zelo navdušeni. Kljub utrujenosti smo Dunaj zapustili z lepimi občutki in zagotovo se bomo še vrnili. Neža 3. A, Neža, Kristina 3. G

Zelo, zelo sem vesela, da sem se pridružila izmenjavi, ker je izkušnja nepozabna. Monika

Zaljubila sem se v dunajsko kulinariko, še posebej v Mc Donald’s in Starbucks. P. F. 4. G                        

 

 

Dostopnost