Skoči na glavno vsebino
+386 1 620 42 00 info@gjp.si

Hola!

V torek smo se odpeljali v Granado, kjer smo doziveli Alhambro v dežju, eno izmed najlepših svetovnih znamenitosti, v kateri se mavrska kultura prepleta s krščansko. Zaradi dežja pa smo nam odprli vrata v princeskin stolp s prekrasnim okrasjem in razgledom na vrtove. Po okrepčilu s prigrizki, ki jih dobiš zastonj ob pijači (tapas), smo se sprehodili po ulicah Granade do Lorcove hiše v Huerti de San Vicente. V tej poletni rezidenci družine velikega španskega pesnika so nastala pomembna dela, med drugim tudi znameniti verzi Zeleno, ki te ljubim zeleno.

V sredo smo obiskali palačo Palacio de Viana z raznolikimi notranjimi dvorišči ter se sprehodili po starem delu mesta, tudi po najožji ulici, imenovani El pañuelo (robček), po Rožni ulici, polni rož, med trgovinicami s spominčki ter ob reki Gvadalquivir. Obiskali smo trg, ki ga Cervantes omenja v Don Kihotu (Plaza del potro), in hišo, v kateri te med poletnimi meseci sprejme v Cervantesa preoblečen mladenič.

Polni vtisov smo se vrnili v šolo na kosilo s španskimi dijaki in njihovimi starši. Postregli so nam s tipičnima španskima jedema: tortiljo in dvema vrstama paelje.

Pozdravček.

Urša Kastelic Vukadinović

 

Dostopnost