Skoči na glavno vsebino
+386 1 620 42 00 info@gjp.si

V petek, 18. 10., smo se s predmetom študij okolja odpravili na kratko ekskurzijo v Križno jamo. Ekskurzija je bila namenjena spoznavanju kraške pokrajine in njenih pojavov.

Križna jama je edina naravno ohranjena turistična jama v Sloveniji. V jami ni električne razsvetljave in ne betonskih poti. Za ogled jame smo dobili prenosne svetilke ter gumijaste škornje.

Križna jame je aktivna vodna jama, v njej smo videli sigaste pregrade, fasete, žlebiče, stalaktite in stalagmite, se zapeljali s čolnom po jezeru ter si ogledali ostanke jamskega medveda. Okostje jamskega medveda v križni jami naj bi bilo staro od 45.000 do 146.000 let, v jami pa so medvedi prezimovali več deset tisoč let. Na številčno/daljšo poselitev kažejo tudi številni medvedji obrusi na skalnih štrlinah. V križni jami je bilo odkritih na tisoče okostij, iz njih pa so sestavili dve popolni okostji jamskega medveda ter ju poslali v dunajski naravoslovni muzej.

Obisk jame je bila zelo dobrodošla ekskurzija in priložnost učenja na terenu. Skratka, učenci se strinjamo, da nam je tak način pouka zelo zanimiv in drugačen na dober način.

Dijaki 2. A

Dostopnost