Skoči na glavno vsebino
+386 1 620 42 00 info@gjp.si
  1. dan

Zgodaj zjutraj na Prešernov dan smo se dijaki Gimnazije Jožeta Plečnika Ljubljana namesto v slovenske hrame kulture odpravili kar na kulturno potepanje po Franciji in Nemčiji. Zbrali smo se na parkirišču Dolgi most, kjer so nas že čakali avtobus in naša dva prijazna voznika. Vodja ekskurzije je bil profesor Svit Šturm, spremljevalki pa sta bili profesorici Jasmina Miklič in Katarina Paternost. Pot nas je vodila skozi Avstrijo na Bavarsko. Prvi ogled je bil namenjen nekdanjemu koncentracijskemu taborišču Dachau z grozljivo zgodovino. V njem je v času nacističnega režima izgubilo življenje mnogo Judov, Slovanov ter Romov. Med njimi so bili tudi Slovenci. Naslednji postanek smo imeli v Ulmu, kjer smo si ogledali mogočno gotsko katedralo. Popoldne smo prišli v Francijo, glavno mesto Alzacije, Strasbourg. V Evropski uniji ima pomembno vlogo, saj je že od leta 1949 sedež Sveta Evrope. V njem sta tudi Evropsko sodišče za človekove pravice in eden od dveh sedežev Evropskega parlamenta. Po večerji smo si ogledali mesto z izjemnimi stavbami, kot so njihova gotska katedrala in ljubke hišice.

  1. dan

Drugi dan smo nadaljevali pot po avtocesti proti Parizu. Prvi postanek smo namenili ogledu Verduna, ki se je v svetovno zgodovino zapisal zaradi hudih bojev in velikanskih človeških žrtev v času 1. svetovne vojne. Ogledali smo si kostnico Douaumont Ossuary, ki je grozljiv opomin na nesmiselnost vojne. Naslednji ogled je bil posvečen mogočni katedrali v Reimsu, ki osupne s svojo lepoto in mogočnostjo. V popoldanskih urah smo prispeli na pričakovani cilj, v Pariz. Ogled mesto so otežile demonstracije »rumenih jopičev«, ki so uničevali avtomobile, se spopadali s policisti. Naši načrti ogleda mesta so se krepko spremenili. Zvečer smo se z ladjico po Seni ogledali »mesto luči« in svetovno prestolnico s čisto drugačne perspektive. Podrobnejšemu ogledu mesta smo se posvetili v nedeljo zjutraj.

  1. dan

Začeli smo kar z ogledom veličastne kraljeve rezidence Ludvika XIV., Sončnega kralja in njegovih naslednikov. Po mnenju mnogih poznavalcev je to najlepša palača v Evropi. Znamenita je Zrcalna dvorana, kjer je bila podpisana Versajska mirovna pogodba, s katero se je končala morija 1. svetovne vojne. Nato smo se odpeljali do Eifflovega stolpa, na katerega smo se po napornem čakanju vzpeli z dvigalom. Žal je bil veter premočan, da bi se lahko povzpeli do vrha, zato smo se morali zadovoljiti z drugim nadstropjem. Razgled je bil kljub temu čudovit, vremenske razmere pa popolne za fotografiranje. Po vzponu na stolp smo se odpeljali do katedrale Notre Dame, ki smo jo zaradi dolge vrste in zelo natrpanega urnika videli le od zunaj. Sledilo je nekaj prostega časa, nato pa še ogled muzeja Louvre. Po muzeju smo se sprehajali skoraj dve uri, si ogledali egipčansko sfingo, starodavne kovance in druge majhne predmete (številne kipce, kamne, nakit …). Poleg egipčanske zgodovine so nas navduševali še kipi iz stare Grčije in Rima, nešteto slikarskih umetnin iz različnih zgodovinskih obdobij in pa seveda znamenita Mona Lisa. Videli smo tudi dih jemajoči kip Nike Samotraške in nekaj utrinkov etruščanske zgodovine. Zatem je zopet sledil prosti čas v mestu, nato pa smo se odpravili v restavracijo na večerjo in nazaj v hotel.

Kljub stalnemu hitenju smo ta dan videli vse glavne znamenitosti Pariza in pri tem užili obilo veselja.

  1. dan

Po zajtrku nas je pot peljala proti nemškemu mestu Aachen. Na poti smo se peljali skozi Belgijo in si tako lahko ogledali še nekaj tamkajšnje pokrajine. V Aachen smo prišli popoldne in najprej skupaj obiskali čudovito stolnico Aachener Dom. Z svojim gotskim stilom je močno spominjala na ostale gotske katedrale, ki smo jih videli v Franciji, pa vendar je imela nek svoj poseben čar. Pozneje, ko smo si dobro ogledali mesto in kaj pojedli, smo se še slabo uro peljali do četrtega največjega nemškega mesta – Kölna. Tam nas je čakala dobra nemška večerja, po kateri smo se odpravili v sobe in utrujeni zaspali.

  1. dan

Zadnji dan nas je ogled prijetnega Kölna očaral s svojimi hišicami in mogočnim Renom. Tam smo si ogledali tudi še zadnjo katedralo na našem potovanju – Kölner Dom. To je največja katoliška cerkev v zahodni Evropi in njena zvonika sta druga najvišja, takoj po Ulmski cerkvi. Narejena je bila v poznem gotskem obdobju in njen slog se zato nekoliko razlikuje od cerkva, ki smo jih opazovali v prejšnjih dneh. Po sprehodu po mestu smo se odpravili proti Ljubljani, kamor smo prišli ob pol enih zjutraj naslednjega dne.

Na ekskurziji v Pariz smo videli veliko znamenitosti, izvedeli nešteto novih stvari in se imeli odlično. Bila je ekskurzija, ki bi se je vsekakor udeležila še enkrat, saj je pustila lepe spomine in zanimive izkušnje.

Lora Strajnar (2. G) in Eva Julija Vrabec (2. G)

 

Galerija fotografij:

 

Dostopnost