Skoči na glavno vsebino
+386 1 620 42 00 info@gjp.si

Tudi z letošnjo predstavo francoskega gledališča Gimnazije Jožeta Plečnika Ljubljana z naslovom »Je m’appelle Juliette Binoche« / MOJE IME JE JULIETTE BINOCHE so igralci na mednarodnem festivalu frankofonskega gledališča FETLYF v Saint-Maloju v Franciji pokazali izredno kakovostno igro, za katero so na omenjenem festivalu dobili tudi priznanje.

Francozi 1Francozi 2

 

Za vsakoletni frankofonski gledališki festival Fetlyf v Saint-Maloju v Franciji, letos jubilejni deseti po vrsti, je francoska dramska skupina Gimnazije Jožeta Plečnika Ljubljana, ki se je festivala udeležila že tretjič, pripravila predstavo z naslovom »Je m’appelle Juliette Binoche«, ki govori o šolskem/institucionalnem načinu poučevanja tujega jezika, tj. francoščine in njegove kulture. Predstava je oblikovana kot kolaž delov literarnih besedil Eugena Ionesca, Jacquesa Preverta in Raymonda Queneauja, dodali pa smo jim še različne dele lekcij iz učbenika za učenje francoščine in dve glasbeni točki.

 

 Literarne in učbeniške predloge so nam ponudile priložnost, da se poigramo z realnimi pa tudi čisto nesmiselnimi situacijami, s katerimi se tako učitelji kot učenci srečujemo pri procesu učenja tujega jezika.    

Predstava ima 6 prizorov. Upoštevati smo morali zahteve organizatorja festivala, ki poteka na odru tamkajšnjega mestnega gledališča: čas trajanja ne sme presegati 20 minut.

 Letošnjo predstavo so pripravili dijaki in dijakinje 4. B in 3. G razreda: Rebeka Zajc, Veronika Kumar, Živa Ahac, Luka Tomšič in Drejc Derganc (4. B) ter Pia Falamić (3. G). Koreografija v četrtem prizoru je delo dijaka Drejca Derganca. Tekstovno, idejno in režijsko pa so jih vodili Vesna Čeh Štok, Irena Zorko Novak in Miranda Bobnar.

 Igralci so s svojimi mentorji odpotovali v Saint Malo v nedeljo, 7. aprila. Spremljajoče dejavnosti festivala (sestanki, gledališke delavnice, obiski kulturnih prireditev, sprejemi in skupni izleti) so se pričele naslednji dan. Bili smo tudi gostje na eni od tamkajšnjih osnovnih šol, kjer so igralci odigrali našo igro in izvedli kratek »tečaj slovenščine« za učence. Tudi ti so nam pripravili kratek program, predvsem pa smo bili prijetno presenečeni, kako so učitelji svoje učence pripravili na naš obisk: za dobrodošlico so učenci stene učilnice polepili z odlomki iz slovenske književnosti v izvirniku, na policah so bile izvirne slovenske knjige, učitelji pa so z učenci pred našim prihodom obravnavali tudi naše dramsko besedilo.

Žal je bila sredina povorka, v kateri se predstavijo vse igralske skupine in ki je tradicionalni uvod v uradno otvoritev festivala, letos zaradi izredno slabega vremena prestavljena na soboto. Gledališke predstave so se pričele v sredo zvečer in trajale vse popoldneve in večere do sobote zvečer, ko se je festival zaključil z nepozabno sklepno prireditvijo.

Letos se je na festivalu predstavilo 22 gledaliških skupin, 16 tujih in 6 francoskih. Organizatorji so se letos odločili podeliti priznanja vsem sodelujočim skupinam (razen domačim) za enega od elementov v igri, ki jih je še posebej prepričal. Igre je ocenjevala žirija mladih, ki je naši igralski skupini podelila priznanje za kakovost dramske igre igralcev. Dvorana je bila po predstavi na nogah, čestitke pa so padale z vseh strani! Bravo naši mladi igralci!

Nasploh pa je bilo letos opaziti dvig kvalitete predstav, ki so nudile veliko gledaliških užitkov.

Zelo smo bili počaščeni, da je bila častna predsednica letošnjega jubilejnega festivala ga. Bronka Straus z Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport RS, ki je ena od ustanoviteljic festivala. Z obiskom naše predstave pa nas je počastil tudi častni konzul republike Slovenije, g. Alexandre Hégo Devéza-Barrau.

Težko je z besedami opisati izjemno gledališko in prijateljsko vzdušje, ki preveva festivalske dneve. Pisana druščina mladih predstavlja eno samo veliko nasmejano družino, skupaj z družinami gostiteljicami in prebivalci mesta!

Festivala se udeležujemo zaradi gledališča, vendar je ta mnogo več: je festival mladih z vseh koncev sveta, je festival druženja in prijateljstva, kot v zahvalnem pismu mladim igralcem piše tudi g. Michel Debauve, predsednik festivala Fetlyf:

 16. april 2013                  

» Vam, mlade igralke in igralci!

Zavesa 10. evropskega frankofonskega gledališkega festivala se je spustila.

Zahvaljujoč va, je ta evropski festival izobraževanja uspel, pripomogli ste, da smo doživeli nepozabne trenutke! Brez vas tega festivala ne bi bilo: prikazali ste izjemne predstave, ki so ponovno pokazale kakovost vašega dela in vašo nadarjenost.

Dovolite mi, da se vam za vaše delo iskreno zahvalim!

 V teh časih, ki veljajo za težke, smo zahvaljujoč vaši mladostni razigranosti in nadarjenosti preživeli nekaj lepih svetlih dni.

 Zaradi vas ostaja upanje za rojstvo boljšega sveta:

VI STE NOSILCI PRIHODNOSTI

 Ta evropski festival je nosilec upanja, opaja se z mladostnim navdušenjem. Poleg umetniških in jezikovnih dosežkov me je prevzelo predvsem tudi veselje, ki je spremljalo jubilej, veselje, ki se poraja iz gledališke umetnosti in druženja z mladimi: vrvež mladih iz različnih držav, njihova velikodušnost, spontano druženje in medsebojno zaupanje.

Na vas mladih je naša, vaša Evropa: živahna, vesela, odprta na vse strani, radovedna, kako je drugod, bogata zaradi razlik med nami, Evropa, ki vam mora dovoliti , da se počutite doma TUKAJ in povsod.

 Vedite, da vas gledališče usmerja k enotnosti in odprtosti.

 Hvala, za to, kar ste nam omogočili doživeti! Naj živijo mladi!        

Dostopnost