Skoči na glavno vsebino
+386 1 620 42 00 info@gjp.si

Dijaki in profesorji Gimnazije Jožeta Plečnika Ljubljana smo se pozno zvečer v sredo, 24. 4. 2024, odpravili na pot na Nizozemsko. Pot je bila dolga in utrujajoča.

Tri dni smo prenočili v hotelu, ki je bil v bližini naših postojank. Našo skupino so spremljali trije izjemni profesorji (Jasmina Miklič, Tim Verstovšek in Teja Vučko) ter 44 dijakov, ki jim nismo dali miru.  

V četrtek smo si ogledali razstavo umetnin v narodnem parku De Hoge Veluwe. Razstava je vsebovala skulpture, ki so bile razstavljene v parku, v notranjosti pa smo si lahko ogledali drugo največjo zbirko Van Goghovih del.

V petek smo se zjutraj odpravili v Amsterdam, kjer smo preživeli ves dan. Amsterdam je bilo mesto polno presenečenj. Tam smo doživeli pravi mestni vrvež, videli trgovine z legokockami, amsterdamsko glavno železniško postajo, muzej diamantov, nizozemski narodni muzej Rijksmuseum in slavno rdečo četrt ter kavarne, kjer prodajajo marihuano. V Rijksmuseumu smo si ogledali velika slavna dela. Med drugimi tudi Nočno stražo, ki jo je naslikal Rembrandt. Kljub vodeni turi smo si lahko dijaki prosto ogledali mesto in ga doživeli iz prve roke.

V soboto smo obiskali Severno morje. Eden izmed dijakov je zbral dovolj poguma in skočil v ledeno hladno morje. Za tem smo odšli v Haarlem, kjer nas je pričakal zabaviščni park. Potem smo se namenili v mesto Zaanse Schans. To mesto je bilo kot iz pravljice. Polno mlinov ob vodi, zelenih tradicionalnih hišk in kakovostnega kakava in sira. Na koncu dneva smo še obiskali slikovito mesto ob morju, Volendam. Mesto polno restavracij, romantičnih pomolov in barov z dobro glasbo.

Naša ekskurzija se je bližala koncu, zato smo se v nedeljo odpravili v Nemčijo do mesta Bonn. Tam smo videli veliki Kennedyjev most, univerzo Bonn in predrage lokale. Na koncu je sledil ogled mesta Koblenz, ki leži ob stičišču rek Ren in Mosel ter ogled znamenite Katedrale sv. Kastorja. 

Zadnji dan našega popotovanja smo preživeli v še enem čudovitem in znanem univerzitetnem mestu Heidelberg. Heidelberg se ponaša z gradom, ki prav tako kot naš Ljubljanski grad, leži na hribu nad mestom. Manjkala mu je le slovenska zastava.

Najprej smo se o zgodovini in znamenitostih mesta poučili iz referatov, ki so jih pripravili dijaki. Nato pa smo dobili priložnost za prost sprehod po mostu, da smo ga lahko še bolje spoznali.  

Ekskurzijo smo zaključili z zadnjimi referati. Ker smo dijaki že vsi prišli na vrsto, so bili sedaj na vrsti profesorji s svojimi vložki in pridigami.  Vzdušje na avtobusu je bilo zelo razigrano, tako med nami kot tudi profesorji. Ekskurzija se je končala v dobrem duhu, z novim znanjem in novimi spomini. Bila je izkušnja, ki jo je vredno ponoviti.

 Avtor: Filip Osterc, 3. D

Dostopnost