Skoči na glavno vsebino
+386 1 620 42 00 info@gjp.si

V četrtek, 25. 10. 2018, smo se dijaki 2. A in 3. A  v okviru študija okolja udeležili ekskurzije v tovarno aluminija Talum, ki se nahaja v Kidričevem.

V tovarni nas je sprejela in pozdravila vodička in v sejni sobi smo si ogledali kratek video o zgodovini in organizaciji tovarne danes. Nato smo se odpravili na ogled proizvodnje. Vsak je dobil zanimivo oranžno zaščitno opremo: haljo, čelado, zaščitna očala ter slušalke za spremljanje vodenja, saj je v nekaterih tovarniških obratih zelo hrupno. Najprej smo si ogledali peči oziroma velikanske celice, v katerih s pomočjo procesa elektrolize pri temperaturi okrog 900 0 C pridobivajo tekoči elektrolitski aluminij. Nato smo si ogledali obrat, v katerem predelujejo aluminij v uporabne izdelke tako, da ga najprej spremenijo v trak, iz katerega nato izrežejo različno velike kroge, imenovane rondele in rondelice, ki jih izvažajo in predelujejo v embalažo za prehranske in kozmetične izdelke.

Nato smo si ogledali še kemijski laboratorij tovarne, kjer preverjajo kakovost surovin, iz katerih dobivajo aluminij ter kakovost aluminija in ostalih izdelkov. Kontrolirajo tudi vse izpuste plinov v ozračje in odpadne vode. S tem se je naš ogled Taluma zaključil.

Takoj zatem smo odšli na kosilo. Ko smo se okrepčali, smo krenili naprej po Dravskem polju proti Forminu, kjer nas je čakal še ogled hidroelektrarne na Dravi. Zanimiv vodič – tehnolog nam je najprej razložil, kako so za elektrarno skrbeli včasih in kako to počnejo danes. Nato nas je peljal še na vrh jezu, s katerim se konča 8 km dolgo akumulacijsko jezero, speljano po nasipu nad Dravskim poljem. Skozi zapornice spuščajo vodo na dve Kaplanovi turbini, ki sta bili ustavljeni, saj elektrarno vklopijo ali izklopijo iz sistema glede na potrebe po električni energiji.

S tem je bila končana naša ekskurzije; sedli smo na avtobus in po približno dveh urah in pol z veliko novega znanja prispeli nazaj v Ljubljano.

Matevž Kutin, 2. A

Helena Kregar, prof. kemije

 

Dostopnost