Skoči na glavno vsebino
+386 1 620 42 00 info@gjp.si

Na petkovi delavnici pri predmetu študij okolja, smo se seznanili z osupljivimi podatki in informacijami o svetu, v katerem živimo, in kako naj spremenimo svet na bolje – tudi z uvajanjem t. i. pravične trgovine.

Pravicna trgovinaPravicna trgovina 1CPravicna trgovina 3

Raziskovali smo pot kave, čeprav v gimnazijskih letih še ni ena od najbolj pogostih pijač, je pa zagotovo vir dobička – tako borznih posrednikov kot mnogih v verigi trgovcev.

Kadar odhajamo z nekaj evri po vsakodnevnih nakupih, se ponavadi ne sprašujemo, od kod prihajajo dobrine, kdo jih je za nas pridelal in koliko časa so potrebovale za dolgo pot do naše nakupovalne košare. Nevednost je tista, ki omogoča velikim trgovskim združenjem strašansko velike dobičke. Ponavadi na račun najmanjših – delavcev. In na račun siromašenja naravnih virov in onesnaževanja. To ni prav, to ni pošteno. Ali lahko obstaja »pravična trgovina«?

Voditelja delavnice iz združenja Odjuga sta nam odpirala vprašanja:

Katera so načela pravične trgovine?

Zakaj kupovati pravično?

Kaj vključuje pravična cena?

Ali v sistemu pravične trgovine obstajajo kakšni standardi?

Kako pravična trgovina prispeva k trajnostnem razvoju?

Ali ima pravična trgovina tudi sekundarne učinke?

Kako je v sistemu pravične trgovine urejeno delo otrok?

Pravična trgovina je “trgovinsko partnerstvo”, ki temelji na dialogu, transparentnosti in spoštovanju in si prizadeva za večjo enakopravnost v mednarodni trgovini. Prispeva k trajnostnemu razvoju s tem, da ponuja boljše pogoje prodaje in zagotavlja pravice marginaliziranih proizvajalcev in delavcev, predvsem iz ekonomsko manj razvitih dežel. Organizacije, ki se ukvarjajo s pravično trgovino in ki jih podpirajo potrošniki, se aktivno vključujejo v podpiranje proizvajalcev, osveščanje in vodenje kampanj za spremembe v pravilih in praksi konvencionalne mednarodne trgovine (definicija WFTO – World Fair Trade Organization).

Kako zgleda prodajalnica pravične trgovine v Ljubljani, bomo spoznali v petek, 20. 12. 2013.

http://www.3muhe.si/?subpageid=55

http://www.humanitas.si/?subpageid=27

Organizacija delavnice: mag. D. Silan

Mnenja dijakov:

V petek, 6. 12., smo si v sklopu predmeta študij okolja ogledali predstavitev pravične trgovine. Predstavitev je bila zanimiva, izvedeli smo veliko novega. Povedali so nam, kako poteka menjava od kmeta, preko borze, pa vse do prodaje končnega izdelka v trgovini. Prikazali so nam tudi porazdelitev odstotka denarja ter prebivalstva po kontinentih ter kako dobimo iz zrna kave končni zapakirani izdelek. Vse skupaj je bilo osupljivo, predstavitev mi je bila všeč. Predavatelja sta izjemno dobro prikazala novo zamisel – idejo o pravični trgovini. Mislim, da je obstoj te trgovine edino pravilna in zagotovo bom kdaj odšel pogledat njihove izdelke, saj so pravično narejeni ter prodajani (Aljaž ).

Če bi to trgovino realizirali in bi jo začeli uporabljati povsod po svetu, menim, da bi se razslojenost bogatih od revnih znižala, saj bi trgovanje postalo bolj pravično in bi na primer kmetje, ki gojijo kavo v revnejših predelih, dobili več denarja, saj bi bil njihov pridelek bolj cenjen od izdelkov, pridelanih na plantažah. Problem pa je ta, da bi bile verjetno cene teh ekološko pridelanih izdelkov višje in mislim, da jih nekateri ljudje, ki so v finančni stiski, ne bi kupovali (Klemen).

 Predavatelja sta nam razložila, kako poteka trgovska pot kave, v kakšnih pogojih delajo delavci. Seznanila sta nas s pravilnikom o pravični trgovini, ki vsebuje določilo, da otroci ne smejo delati na plantažah ter da jih ne smejo uporabljati kot delavno silo. Povedala sta nam, da najboljša kava prihaja iz Slonokoščene obale, da rastlina rabi štiri leta, da obrodi sadove, kako jo tržijo, opisala sta nam njeno pot do nakupovalnih vozičkov. Na koncu smo poskusili še kavo s certifikatom pravične trgovine in narejeno po posebnem postopku. Seznanila sta nas tudi, kje je moč kupiti živila z oznako pravična trgovina (Katja).

 

Dostopnost