Skoči na glavno vsebino
+386 1 620 42 00 info@gjp.si

Dijaki 3. B razreda so se v sredo, 5. 2., udeležili regijskega tekmovanja v projektu Evrošola, ki ga letno organizira informacijska pisarna Evropskega parlamenta v sodelovanju z Zavodom Beta – Inštitutom za razvoj družbe.

Letošnje tekmovanje je bilo organizirano na temo Aktivno politično udejstvovanje mladih in udeležba mladih na volitvah v Evropski parlament. Zasedanja in simulacije evropskega parlamenta so se poleg dijakov GLPL udeležili še dijaki dveh srednjih šol iz Celja – dijaki Gimnazije Celje – Center in dijaki Srednje šole za gostinstvo in turizem Celje. V napetem soočenju stališč so bili dijaki GJPL najbolj prepričljivi in za nagrado bodo 20. marca odpotovali v Strasbourg, kjer bodo imeli možnost odgleda pravega Evropskega parlamenta.

Evrosola mladi-navolitve 1    Evrosola mladi-navolitve 2

Projekt Evrošola namenja pozornost predvsem izobraževanju in osveščanju mladih o Evropski uniji, njenih institucijah, državah članicah ter njihovi politični ureditvi, s čimer bi jih spodbudili k večji državljanski participaciji.

V ta namen so pred simulacijo zasedanja dijaki pripravili delavnice, v katerih so izoblikovali svoja stališča v zvezi z udeleževanjem mladih na volitvah, zasnovali kampanijo in pripravili svoje predloge in dopolnila za izoblikovanje splošnega dokumenta.

Na simululaciji zasedanja je bil najprej izvoljen predsednik, nato so govorniki vsake skupine predstavili svoja stališča in kampanjo, na koncu pa so podali še predloge za spremembe dokumenta, ki je bil sestavljen iz razlogov, zakaj je udeležba mladih na volitvah nujna, iz kje izvira šibkejša udeležba mladih na volitvah in kakšne bi bile možne rešitve za ta problem. V drugem delu je parlament razpravljal o vloženih amandmajih in jih na podlagi razprave izglasoval ali zavrnil. Predsedstvo je za konec zasedanja podpisalo končni dokument, v katerega so vključili sprejete amandmaje in spremembe. 

Dijaki 3B so svojo kampanijo zasnovali na FB omrežju, kamor se lahko vključite s svojim razmišljanjem tudi vi: https://www.facebook.com/mladinanavolitve

Evrosola mladi-navolitve 3

Dostopnost