Skoči na glavno vsebino
+386 1 620 42 00 info@gjp.si

Messierjev maratonV noči s sobote, 29. marca 2014, na nedeljo, 30. marca 2014, bomo opazovali tekmovalce 9. Messierjevega maratona in gledali v globine vesolja! Spali bomo bolj skavtsko v zadružnem domu, da pridemo ceneje skozi (blazine + armafleks + spalna vreča).

Odhod bo v soboto, 29. marca 2014, ob 10h s parkirišča Dolgi most, prihod pa v nedeljo, 30. marca 2014, do 12h.

Prijave do petka, 21. marca 2014, oddajte prof. Khamu.

Organizator bo priskrbel topli obrok, čaj in prigrizke (cca. 1-2 €). V vasi Trnovo nad Novo Gorico žal ni več gostilne, tako da naj bi imel vsak dijak s seboj v popotni malhi hrano.

Obisk bomo izpeljali, če bo dovolj dijakov prijavljenih – najmanj 15! Naša želja je, da bi bilo dijakov 20, da bi bila cena prevoza čim nižja!

Takole je:

15 dijakov; prevoz 32 € + 1 € (zavarovanje) + 2 € (topli obrok in spanje) = 35 €

20 dijakov; prevoz 24 € + 1 € (zavarovanje)+ 2 € (topli obrok in spanje) = 27 €

V ceni ni stroškov organizacije, saj jih krije šola.

S seboj bomo vzeli tudi šolsko astronomsko opremo, tako da bo veliko možnosti opazovanja.

Prijavljeni dijaki bodo dobili podrobna navodila v sredo 26. marca 2014 na elektronski naslov.

DOGODKA se bomo udeležili le ob lepem vremenu, o tem bodo dijaki pravočasno obveščeni.

Lep dan,

Boris Kham

 

Ste že kdaj opazovali vseh 110 Messierjevih objektov v eni noči? Bi radi pokukali na Jupiter, Mars in Saturn skozi številne teleskope? Imate teleskop, pa ga ne znate uporabljati? Bi bili radi v prijetni družbi? Ponuja se vam enkratna priložnost, da se nam pridružite na največjem astronomskem dogodku v Sloveniji, na že 9. Messierjevem maratonu in srečanju ljubiteljev astronomije, ki se bo odvijal 29. marca 2014 na Trnovem pri Novi Gorici.

Vstopnine ni! Bo pa na prizorišču več škatel, v katerih bomo zbirali prostovoljne prispevke. Zaželen prispevek je samo 1 EUR na osebo. Zbran denar bo namenjen kritju stroškov organizacije. Kot ponavadi bomo poskrbeli za brezplačen topel čaj in prigrizke.

Messierjev maraton in srečanje ljubiteljev astronomije je dogodek, ki je namenjen vsem – začetnikom, izkušenim astronomom, družinam z otroki, profesorjem, šolam, društvom itd. Na dogodku bomo čez dan opazovali Sonce in njegove pege, kasneje bomo lahko prisluhnili zanimivim predavanjem. V prvem delu noči bomo predstavili uporabo sodobne astronomske opreme in prikazali tehnike fotografiranja meglic, galaksij … planetov. Skozi številne teleskope bomo skupaj tekom noči pogledali vse Messierjeve objekte in številne druge. V prvem delu noči bo nebo krasil svetli planet Jupiter, v drugem delu pa nam bodo predstavo pripravili Mars, ki bo ravno prihajal v opozicijo, planet Saturn, tik pred vzidom Sonca pa še svetla Venera, kot “Danica”, planet Merkur in Luna tik pred mlajem.
Razlogov, da se nam pridružite, je tako več kot dovolj!

Dostopnost